Kakva sudbina je zadesila moderne Tarzane pre 80 godina? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jedna vrlo čudna avantura dvoje mladih, koji su skoro dvadeset godina živeli u prirodi, odvojeni od celog sveta, završila se ovih dana u Budimpešti iznenađujućim obrtom, piše list Vreme pre 80 godina.

Kakva sudbina je zadesila moderne Tarzane pre 80 godina? 2Mađaricu Evu Darvas i Šveđanina Oskara Sibela, koji su se rodili pre  “otprilike dvadeset godina” , usvojio je ekscentrični američki milioner Doson, nakon što su se njihovi roditelji odrekli svih prava na decu za sumu od 250.000 dinara.

Ovaj milioner je odlučio da izvrši jedan eksperiment – on  je ostavio decu da „slobodno rastu” usred čiste prirode. Daleko od celog sveta, u leto su nosili grčke tunike, a zimi krzna, kao Tarzani, a osim Dosona i posluge „dvadeset godina“ niko nije imao pristup toj deci.

Kakva sudbina je zadesila moderne Tarzane pre 80 godina? 3

Međutim, “nedavno” se dogodila jedna nezgoda – privatni avion je morao da se spusti u baštu gde su živela ova dva mlada stvorenja, prenosi dopisnik lista Vreme. 

Putnici, direktor i njegova trupa iznenadili su se kad su im u pomoć pritekli Eva i Oskar odeveni kao ljudi iz šume. A kada je avion bio spreman za nastavak puta, “mladi Tarzani” su odlučili da se i oni ukrcaju i nastave putovanje sa njima.

Doson, koji je “tada” bio u Americi, imao je dosta muke dok ih je pronašao. Sibel je već bio učitelj mačevanja, a Eva igračica u Nici. Jedino što je od prirodnog vaspitanja ostalo kod njih bila je – ljubav, koju su osećali jedno prema drugome.

Kada im je Doson saopštio da oni nisu brat i sestra, desilo se nešto neočekivano. Eva i Oskar su odlučili da se venčaju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kakva sudbina je zadesila moderne Tarzane pre 80 godina? 4Jednim veoma neobičnim slučajem pozabavila se krivična policija u Buenos Ajresu „ovih dana“, piše list Pravda 10. januara 1939. godine.

Poznati argentinski glumac i član pozorišta „Godard“ Džordž Smit nađen je „ pre nekog jutra“ mrtav u svom stanu.

Bilo je jasno da je revolverski metak, koji se zario kroz slepoočnicu u Smitov mozak – izazvao momentalnu smrt, ali policija i nakon izvršenog uviđaja nije mogla da utvrdi o čemu je reč.

Kakva sudbina je zadesila moderne Tarzane pre 80 godina? 5

Mogućnost samoubistva bila je u ovom slučaju isključena jer revolvera nije bilo u blizini mrtvog glumca. Ali isto tako bila je isključena i mogućnost ubistva kako je  Smit pronađen mrtav u svojoj sobi koja je bila zaključana iznutra.

U sobi se nalazio samo glumčev ljubimac majmun Bobi, koji je, šćućuren pored postelje, tužno gledao svog mrtvog gospodara. U Smitovom stanu nalazila se te noći samo njegova stara domaćica, koja je spavala u trećoj sobi i nije ni čula pucanj. Kroz prozor glumčeve spavaće sobe eventualni ubica nije mogao da uđe, jer je dupli prozor bio zatvoren.

Ovaj slučaj izazvao je u prestonici priličnu uznemirenost, a štampa je od policije energično tražila da se tajna smrt Džordža Smita što pre rasvetli.

Policija u Buenos Ajresu vodila je „danima“ istragu sa velikim aparatom, pa je zagonetni slučaj, najzad, potpuno razjašnjen.

Kako je Smit prethodno veče odlučio da ode u bioskop poveo je sa sobom i svog ljubimca, majmuna Bobija. Međutim, on nije znao da film sadrži scenu u kojem je majmun ćovečjeg stasa ubio iz revolvera svog gospodara i da će Bobi tu scenu, nažalost, zapamtiti.

Kada je Smit zaspao, majmun je iz fioke pisaćeg stola izvadio revolver, i imitirajući majmuna iz filma, ubio svog gospodara na spavanju.

Bobi je posle toga vratio revolver na svoje mesto i šćućurio se kraj mrtvog Smita, prenosi list Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari