Bivši pripadnik „zemunskog klana“ Sretko Kalinić, jedan od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, do kraja ove sedmice biće izručen Srbiji, rekao je za Danas Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde.

– Očekujem da bi Kalinić do kraja sedmice mogao da se nađe u Srbiji. Ostalo je na beogradskom i zagrebačkom birou Interpola da se dogovore o tehničkim detaljima prebacivanja, odnosno maršrutu. Kada Kalinić bude doveden u Srbiju, javnost će o tome biti obaveštena – navodi Homen.

On ističe da je dogovor ministarstava pravde Srbije i Hrvatske da se sprovede rešenje o ekstradiciji Županijskog suda u Zagrebu bez obzira na to da li je jučerašnja presuda pravosnažna ili ne, kao i da neće biti upućen na izdržavanje kazne po toj presudi zagrebačkog suda, nego da će biti izručen Srbiji.

Sretko Kalinić je juče u Zagrebu osuđen na 18 meseci zatvora zbog posedovanja lažnih hrvatskih pasoša. On je 2006. i 2009. godine, koristeći se lažnim dokumentima, dobio dva važeća hrvatska pasoša. U zagrebačkoj policiji Kalinić je 2006. tražio pasoš na ime druge osobe, a za dobijanje pasoša falsifikovao je potpis, priložio lažnu ličnu kartu i svoje fotografije, dok je početkom 2009. godine na tuđe ime zatražio još jedan pasoš u Konzulatu Hrvatske u inostranstvu, priloživši uz svoju fotografiju, domovnicu, izvod iz knjige rođenih, ličnu kartu i potvrdu o odjavi prebivališta na ime druge osobe.

Kalinić je uz pojačane mere bezbednosti, vezan lancima, juče doveden u sudnicu u Zagrebu. Videvši fotografe, izjavio je: „Ne bih ni dolazio da sam znao da će me slikati“, a potom nastavio da gunđa dok su ga fotoreporteri slikali, prenosi Jutarnji list. Na ekspresnom suđenju, koje je trajalo samo pola sata, Kalinić je najpre rekao sudiji da nije kriv, ali na to je reagovao njegov advokat, rekavši da se nisu tako dogovorili. Nakon kratke intervencije advokata Kalinić je rekao sudiji: „Ma napišite kriv sam“. Nakon izricanja presude sud je Kaliniću ukinuo pritvor u ovom slučaju, pa je na snagu stupio ekstradicioni pritvor do izručenja Srbiji. Kalinić ima pravo žalbe u roku od osam dana od prijema presude, a o eventualnoj žalbi odlučuje Županijski sud u Zagrebu. Nakon što ta presuda postane pravosnažna, Kalinić može odmah da bude izručen Srbiji. Na Kalinića je 8. juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju pucao još jedan od osuđenih za Đinđićevo ubistvo, Miloš Simović. Simović je dva dana kasnije uhapšen pri pokušaju ilegalnog prelaska granice Hrvatske i Srbije. Obojica su bila u bekstvu od ubistva Đinđića 12. marta 2003. godine.

Bez najave

U MUP Srbije kažu za Tanjug da bi svaka informacija o tome kada će se tačno, kao gde i kako Kalinić biti izručen, mogla dovesti u pitanje bezbednost postupka izručenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari