U poljskom gradu Poznanju juče se na dvonedeljnom samitu UN o klimatskim promenama okupilo 190 delegacija iz 150 zemalja, međunarodnih institucija, ekoloških, nevladinih organizacija, predstavnika nauke i biznisa. Glavni cilj jeste da se preko smanjenja emisije zagađivača nađe način da se zaustavi globalno otopljavanje.

Gotovo 10.000 učesnika 14. konferencije UN o klimatskim promenama će do 12. decembra nastojati da se dogovori koliko država sveta treba da smanji emisiju ugljen-dioksida od 2012, kada Protokol iz Kjota prestaje da važi.

„Uspeh konferencije bio bi i to da na smanjenje emisija pristanu sve zemlje“, kazao je juče zamenik poljskog ministra životne sredine Januš Zalevski i podsetio da ukoliko svet ne učini ništa do 2050, globalna temperatura će porasti za čitava dva stepena. „Otopljavanje planete je pretnja ne samo za privredu, veći za egzistenciju nekoliko država sveta koje mogu da nestanu pod površinom okeana“, kazao je Zalevski.

Samit UN o klimatskim promenama otvoren je upozorenjima da svetska finansijska kriza ne sme da osujeti napore za postizanje novog sporazuma o kontroli emisija štetnih gasova. Ivo de Boer, vrhovni zvaničnik UN za klimatske promene, takođe je naglasio da sporazum koji će zameniti Kjoto protokol mora biti spreman za samo godinu dana. On je prilikom jučerašnjeg otvaranja samita rekao da vreme ističe i da pregovori moraju biti intenzivirani.

De Boer je dodao da je na samitu potrebno postići transparentnost kada je rečo tri problema: stepen obavezanosti prema smanjenju emisija štetnih gasova na koji su države spremne, količina finansija koje su razvijene zemlje spremne da omoguće i koje institucije će voditi različite fondove i mehanizme. EU, koja najaktivnije zagovara ograničenje emisije štetnih gasova, izrazila je u Poznanju spremnost da se obaveže na smanjenje od čak 30 odsto, ali samo ako limite prihvate i ostale zemlje. Međutim, Poljska, vodeća zemlja po rudnicima uglja, predvodi grupu zemalja koja je nezadovoljna paketom mera EU za borbu protiv klimatskih promena. Jedan broj posmatrača izražava zabrinutost da će Poljska iskoristiti položaj domaćina na pregovorima UN da izrazi svoje zabrinutosti i odvrati rukovodstvo EU da se drži agende o klimatskim promenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari