Šta je uzrok sletanja s puta kamiona sa bocama azota na putu Požega-Arilje? 1Foto: Patrole Zlatiborskog okruga

Kamion koji je prevozio boce sa medicinskim azotom i kiseonikom, sleteo je sa puta Požega-Arilje jer je, najverovatnije, pozlilo vozaču tokom vožnje, a iz predostrožnosti su evakusani meštani koji žive u blizini tog puta.

Kamion je, jutros oko devet časova, skrenuo sa puta i završio u jarak kod sela Gorobilje, a vozač je trasnportovan u užičku bolnicu.

U toj ustanovi kažu da je on stabilnog zdravstvenog stanja i da se očekuje da bude pušten na kućno lečenje.

Prema Danasovim saznanjima, kamion je prevozio boce sa azotom i kiseonikom za medicinsku upotrebu.

Nakon što je kamion završio u jarak, boce su popadale na jednoj od livada pored puta.

Na jednoj boci, saznaje Danas, oštećen je ventil pa je iz nje počeo da curi azot, ali to je sanirano brzom intervencijom vatrogasaca-spasilaca iz Požege i Užica.

Nakon dojave o incidentu, iz predostrožnosti, meštani koji žive u blizini puta su evakuisani i smešteni na bezbedne lokacije, a sobraćaj je bio u prekidu, a potom se odvijao jednom kolovoznom trakom.

U Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine za Zlatiborski okrug, Danasu je rečeno da njihovi inspektori ne mogu da komunicraju sa medijima i da je potrebno da se obratimo tom Ministarstvu za informacije o detaljima incidenta i njegovim eventualnim posledicima.

Dr Olivera Janjić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u užičkom Zavodu za zaštitu javnog zdravlja, kaže za Danas da tako mala količina ispuštenog azota nije mogla da predstavlja rizik po ljude i životnu sredinu.

„S obzirom na količinu azota koja je ispuštena, ne mislim da je došlo do ozbiljnog pogoršanja kvaliteta životne sredine“, kazala je za Danas dr Janjić i podsetila na to da je azot gas sa najvećom koncentracijom u atmosferi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari