Kancelarija episkopa bačkog Irineja odgovorila na napade u „soroševskim medijima“ 1Novi Sad Foto: Mihajlo Marković

„Preosvećeni vladika Irinej, kao građanin koji spada u grupu ljudi starijih od 65 godina, nalazi u propisanoj izolaciji, odnosno da boravi u svom domu u Novom Sadu, odakle prati i svakodnevna bogosluženja preko eparhijskog radija Beseda, a kuda mu sveštenici i đakoni donose sveto Pričešće kad god se služi sveta Liturgija“

Episkopove Kancelarije se oglasila povodom napisa u medijima da se vladika navodno sakrio u Vladičanskom dvoru, a vernike izložio rirziku zaraze.

Vladičina kancelarija oakrakterisala je te napade kao „plansku, koordinisanu i klevetničku medijsku kampanje autošovinističkih medija i grupa na društvenim mrežama protiv Eparhije bačke i Preosvećenog episkopa bačkog g. Irineja“.

 „Vladika Irinej obavlja sve redovne aktivnosti i crkvene poslove, ali, poštujući u svemu mere koje je propisala Vlada Republike Srbije, ne izlazi iz svoga doma. U njemu se moli i radi i, kao član Svetog Arhijerejskog Sinoda, u stalnom je kontaktu sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim g. Irinejem, drugim članovima Svetog Sinoda i ostalim eparhijskim arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve, sveštenstvom Eparhije bačke i poverenim mu eparhiotima“, navodi Kancelarija episkopa.

U nastavku saopštenja kaže se da klevete i uvrede iznose „mediji sa soroševskog i ko zna još čijeg platnog spiska, kao i zlonamerne grupe i pojedinci“ predstavljaju neviđen govor mržnje i poziv na versku netrpeljivost i diskriminaciju, te dodaje da „mrzitelji Crkve Božje i klevetnici Episkopa bačkog g. Irineja povređuju mere određene odlukom o proglašenju vanrednog stanja i druge važeće i obavezujuće mere jer preko društvenih mreža izazivaju paniku i pozivaju na nepoštovanje mere izolacije, odnosno samoizolacije. Očekujemo da nadležni državni organi u ovom slučaju brzo reaguju jer posledice ovakvih napada i harangi u vreme trajanja vanrednog stanja mogu biti velike“.

Kancelarija episkopa bačkog Irineja ocenjuje da centar „tobože nezavisnog novinarstva, nije bez razloga instaliran usred Srpske Atine“, ne navodeći o kom centru se radi, ni ko su ti plaćenici, ali se dodaje da ti koji kritikuju crkvu „na oba oka žmure i ostaju bezglasni kada se njihov učitelj i promoter nazovinezavisnog istraživačkog novinarstva šetka po novosadskim prodavnicama bez maske i rukavica i time ugrožava i sebe i druge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari