Kancelarija EU i najviši zvaničnici Kosova najoštrije osudili napad na policiju 1Foto: EPA-EFE/ HOLLIE ADAMS

Kancelarija Evropske unije u Prištini i najviši zvaničnici Kosova najoštrije su osudili jutrošnji nasilni napad na patrolu kosovske policije u opštini Zubin Potok.

Kancelarija EU je na Tviteru saopštila da je kosovska policija glavni pružalac bezbednosti i da je svaka upotreba sile protiv policajaca neprihvatljiva.

„Pozivamo sve da izbegavaju nepotrebne spekulacije koje bi mogle da stvaraju nove tenzije“, navela je ta kancelarija.

Istakla je da će istragu slučaja sprovesti nadležne agencije za sprovođenje zakona.

Šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja je, nakon napada na kosovsku policiju, ocenio „da Srbija i njene kriminalne strukture imaju za cilj da destabilizuju situaciju na Kosovu“, te da su te strukture „izvele nekoliko napada na Kosovsku policiju na severu“.

„Ove akcije praćene pokušajima dezinformacija imaju za cilj destabilizaciju bezbednosne i političke situacije na Kosovu. Oni će propasti, vladavina prava će prevladati“, napisao je Vela.

I premijere Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je jučerašnji napad „identifikovan da dolazi iz Srbije“.

Naveo je da su „tri dana zaredom kosovski policajci napadnuti na granici sa Srbijom“.

„Juče i rano danas na našu policiju pucano je salvom metaka i ručnom bombom. Naši izvori su identifikovali jučerašnji napad iz Srbije“, naveo je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja i direktor kosovske policije Samedin Mehmeti su na vanrednoj konferenciju za novinare saopštili da su se u poslednja tri dana u severnom delu Kosova dogodila četiri napada na službenike kosovske policije.

Naveli su da je u tim napadima korišćeno razno oružje i oruđe.

Mehmeti je saopštio da su u prvom napadu policajci naišli na metalne ježeve koji služe za oštećenje guma na vozilima, u da su u drugom napadnuti kamenicama.

Rekao je da se u trećem napadu, čulo četiri-pet rafala, oko 30 metaka, dok su „u četvrtom korišćene ručne bombe i automatska puška AK 47“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari