Iako će konačni rezultati biti saopšteni tek 18. oktobra na svečanosti u Gamzigradu, gotovo da je sasvim sigurno da će kanjon Uvca osvojiti najviše glasova čitalaca u okviru akcije „Sedam čuda Srbije“ koju je pokrenula redakcija Magazina, ilustrovanog dodatka, vikend izdanja dnevnog lista Politika.

Kako je u prošlu nedelju saopštila redakcija Magazina, među prirodnim lepotama Srbije, pred sam završetak glasanja, po broju dobijenih glasova prednjačio, je kanjon Uvca, poznat po svojim meandrima i staništu jedne od poslednjih kolonija beloglavog supa u ovom delu Evrope.

Akciju „Sedam čuda Srbije“ u okviru koje su čitaoci SMS porukama, i-mejlovima i pismima glasali za graditeljska i prirodna čuda naše zemlje, redakcija Politikinog Magazina pokrenula je prošle godine. U prošlu nedelju, pred sam završetak glasanja, u vrhu liste graditeljskih poduhvata bili su Studenica, Gamzigrad, Visoki Dečani i Hram Svetog Save, a za njima tri tvrđave: Kalemengdanska, Petrovaradinska i Smederevska. Iza njih na listi, bili su Šarganska osmica, Gračanica, Pećka Patrijaršija, Lepenski vir, Negotinske (Rajačke) pivnice, Gradska kuća u Subotici i Trajanov most.

Na listi prirodnih lepota, odmah iza kanjona Uvca, nalaze se Đavolja varoš i Drina sa Vrelom, a zatim Palići Nacionalni park „Tara“, a u stopu su ih pratili Đerdapska klisura i Fruška gora. Za njima su Golija, Resavska pećina, Stara planina, Sijarinska banja, Deliblatska peščara, Carska bara i kapije i kanjon Vratine.

– Akcija „Sedam čuda Srbije“ podstaknuta je izborom sedam novih graditeljskih svetskih čuda za koja je glasalo oko sto miliona ljudi iz 230 zemalja, i svetskih čuda prirode (među kojima je i naša Đavolja varoš) za koja glasanje još uvek traje. Namera je bila da javnosti predstavimo naše najveće prirodne i graditeljske lepote, istorijska i kulturna dobra, ali i da podstaknemo nadležne na njihovu zaštitu – kažu u redakciji Politikinog Magazina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari