Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je juče od sudskog veća Haškog tribunala da naloži Tužilaštvu da mu dostavi sve informacije o sporazumu kojim mu je, kako tvrdi, imunitet od Tribunala garantovao predstavnik SAD Ričard Holbruk.

Karadžić je u oktobru većuputio dva zahteva za te materijale, jedan sudu, a drugi Tužilaštvu. Tužilaštvo je odgovorilo da tražena dokumenta nema. Objavljenim podneskom, Karadžić traži da sudije narede Tužilaštvu da mu dostavi „sve informacije koje ima o sporazumu koji je oko 18-19. jula 1996. sa Radovanom Karadžićem sklopio Ričard Holbruk“. U podnesku se sugeriše da su ti materijali Karadžiću potrebni kako bi podneo zahtev za odbacivanje optužnice. Takođe, Karadžićod Tužilaštva traži „kopiju pisanog sporazuma koji je tih dana sklopljen“, odnosno sve „memorandume, prepiske, izveštaje ili snimke osoba koje imaju saznanja ili su bile pitane o njihovim saznanjima o tom sporazumu“. Optuženi zahteva da mu se dostave i „sve zabeleške, snimci, memorandumi ili prepiske koje odražavaju šta se dešavalo tokom susreta Ričarda Holbruka, Slobodana Miloševića i drugih, 18-19. jula 1996. u Beogradu“. Odbrana traži i dokumente sakupljene od 1996. do danas, o „zahtevima da se progon Radovana Karadžića ne sprovodi“, kao i informacije o „propustima da se Karadžićuhapsi i razlozima za to“.

U podnesku se naglašava da je neophodno da Karadžićima uvid u te materijale kako bi „podneo zahtev za odbijanje optužnice“, utemeljen na njegovoj tvrdnji da mu je „Ričard Holbruk obećao, 18-19. jula 1996. da se neće suočiti sa krivičnim progonom u Hagu ukoliko se složi da se potpuno povuče iz javnog života“. „To obećanje može se pripisati Haškom tribunalu zato što je dato u ime ili uz konsultacije sa članicama Saveta bezbednosti UN, ili se razumno moglo poverovati da je bilo tako“, piše u podnesku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari