Karapandža: Univerzitet pobedio politiku 1Foto: N1

Profesor Raša Karapandža napisao je danas, u autorskom tekstu za Peščanik, da su akademski standardi i autonomija univerziteta odneli pobedu nad političkim uticajem, kao i da je ceo proces utvrđivanja plagijata ministra finansija Siniše Malog, koji je trajao više od pet godina, suštinski unapredio Univerzitet u Beogradu.

Karapandža je rekao kako je ovaj slučaj pokazao i veliku podeljenost u društvu koje nije u stanju da se složi ni oko najočiglednijih vrednosti.

Ako kao društvo nismo u stanju da postignemo konsenzus oko odgovora na etički nedvosmisleno pitanje da li je kopiranje teksta bez citiranja plagijat i da li je takav vid ponašanja društveno prihvatljiv, kako možemo očekivati slaganje društva o bilo kojoj temi, a pogotovo onim osetljivim koje zavise od nečijih ličnih opredeljenja ili vrednosnog sistema pojedinca, upitao je on.

Tokom ovih pet godina – iako nemam baš nikakve političke ambicije niti sam javna ličnost – bio sam izložen tabloidnim napadima, pretnjama i zahtevima za otkazom, podsetio je Karapandža.

Medijski aparat je pokušao da moju borbu protiv plagijata i akademskog beščašća – koja je, u suštini, borba za pravdu i budućnost Univerziteta u Beogradu – predstavi kao neku ličnu osvetu, naveo je Karapandža.

Sudbina Univerziteta u Beogradu u velikoj meri zavisiće od toga kako ćemo se kao društvo odnositi prema njegovoj nezavisnosti. Sudbina naše najstarije, najveće i najbolje visokoobrazovne ustanove treba da ostane u rukama njenih profesora i studenata, a van domašaja politike, poručio je Karapandža.

Srbija je zemlja u kojoj sada stasavaju čitave generacije mladih i talentovanih ljudi. Da bi taj talenat ostvario svoj puni potencijal, akademska čestitost i nezavisnost univerziteta moraju biti sačuvani, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari