Karavan "Digitalna ekspedicija" danas u Aleksincu 1Foto: Vukan Ostojić

Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu premijerke Ane Brnabić, posetio je danas svoju jedanaestu stanicu – Aleksinac, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, građani su mogli da se upoznaju s principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

„Raduje nas da su i ovde građani zainteresovani da savladaju digitalne veštine i da ih dodatno unaprede. To nam govori koliko je inicijativa Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić korisna i značajna za sve građane naše zemlje“ izjavio je Mirko Janić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je dodao da je osim upoznavanja građana sa ključnim digitalnim veštinama, cilj kampanje i smanjenje generacijskog jaza u kontekstu digitalne pismenosti, koja je postala još značajnija i primetnija tokom pandemije kovid-19.

Kako se navodi, značajna aktivnost Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, partnera karavana „Digitalna ekspedicija“, jeste podizanje svesti građana i edukacija o bezbednoj trgovini preko interneta.

Ovaj vid trgovine ubrzano se razvija i sve češće zamenjuje tradicionalnu kupovinu, a tokom perioda pandemije povećao se za 300 odsto.

Ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” – koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion.

Tokom naredna dva meseca karavan će posetiti još pet gradova Srbije i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari