Tužioci Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije biće podvrgnuti istrazi zbog tvrdnji da su se siledžijski odnosili prema svedocima, objavio je juče britanski dnevnik Gardijan, navodeći da će istragom biti obuhvaćena i bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte.

Del Ponte će, prema pisanju lista, biti saslušana povodom tvrdnji da je dopuštala da se svedocima preti ili da se potkupljuju kao i za protivzakonito pribavljanje dokaza. Sudije su u sredu naložile pokretanje nezavisne istrage o postupcima Karle del Ponte i još dvoje uglednih i aktivnih tužilaca Hildegard Urc-Reclaf i Danijela Saksona nakon žalbi svedoka da su bili uznemiravani, potplaćivani i zlostavljani kao i da su dokazi protivzakonito menjani.

Gardijan konstatuje da se prvi put u 17-godišnjoj istoriji tribunala u Hagu vrhunski tužioci suočavaju sa mogućim nepoštovanjem odluka suda. List navodi, a prenosi Bi-Bi-Si, da se optužbe na račun Del Ponte tiču radne prakse njenog tima istražitelja tokom tekućeg suđenja Vojislavu Šešelju. Londonski list predočava da su u saopštenju sudije na suđenju Šešelju navedene pritužbe nekih od svedoka koji tvrde da su istražitelji koji su radili za tužilaštvo tribunala na njih vršili pritisak ili ih zastrašivali.

Jednom svedoku iz Srbije je navodno nuđeno dobro plaćeno radno mesto u Sjedinjenim Državama ako da iskaz povoljan za Tužilaštvo. U izjavama svedoka, na koje se Gardijan poziva, navode se i uskraćivanje sna tokom razgovora, nuđenje života negde drugde u zamenu za svedočenje kojem su se tužioci nadali, pretnje da će optužnica biti podignuta protiv svedoka ukoliko odbije da svedoči, pa čak i ilegalne isplate novca svedocima.

Londonski list piše da će nezavisni istražni sudija, najverovatnije Francuz, izveštaj o osnovanosti iznetih tvrdnji podneti za otprilike pola godine. Tužilaštvo tribunala je, u međuvremenu, odbacilo sve optužbe i najavilo da će u potpunosti sarađivati sa nezavisnom istragom.

Šešelj se žalio na „trikove“

Gardijan podseća da je o navodnim prljavim trikovima tužilaca Haškog tribunala godinama govorio i sam Šešelj koji je rutinski ometao tok suđenja i kome je već izrečena kazna od 15 meseci zbog nepoštovanja suda jer je obelodanio imena i adrese zaštićenih svedoka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari