Sudan je prihvatio rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja predviđa razmeštanje međunarodnih mirovnih snaga u oblast Darfur, rekao je juče šef sudanske diplomatije Lam Akol. Akol je na konferenciji za novinare rekao da će Sudan sarađivati u primeni rezolucije koja je preksinoć usvojena u Savetu bezbednosti UN i predviđa razmeštanje 26.

Sudan je prihvatio rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja predviđa razmeštanje međunarodnih mirovnih snaga u oblast Darfur, rekao je juče šef sudanske diplomatije Lam Akol. Akol je na konferenciji za novinare rekao da će Sudan sarađivati u primeni rezolucije koja je preksinoć usvojena u Savetu bezbednosti UN i predviđa razmeštanje 26.000 vojnika i policajaca u okviru kombinovanih snaga UN i Afričke unije (AU). Šef sudanske diplomatije je rekao da Sudan prihvata rezoluciju, jer su u njoj uzete u obzir „rezerve i zabrinutosti Sudana“.

Francuska i Holandija spremne da pošalju vojnike

Pariz – Francuska i Holandija juče su saopštile da su spremne da pošalju vojnike u međunarodnu mirovnu misiju u Darfur. Većina vojnika u tim snagama biće iz afričkih zemalja. Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner rekao je da je Francuska spremna da pošalje vojnike u Darfur u okviru kombinovanih snaga UN i AU, o kojima je odluku doneo Savet bezbednosti UN. On, međutim, nije rekao s koliko vojnika bi Francuska učestvovala, ali je dodao da će snage „uglavnom činiti afrički vojnici“ i da će biti i vojnika iz Azije. Portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova Jan de Bur rekao je da je Holandija spremna da učestvuje u međunarodnim snagama za Darfur u skladu sa sredstvima kojima raspolaže. On je rekao da će budžet, vrsta pomoći i vremenski okvir biti utvrđeni zavisno od „prirode misije, učešća drugih zemalja i onoga što bude zatraženo od Holandije“.

Rezolucijom se daju ovlašćenja učesnicima predstojeće misije da, ukoliko bude potrebno, primene silu kako bi sprečili stradanje civila i humanitarnih radnika u Darfuru. Procenjuje se da je 200.000 ljudi umrlo na tom području od 2003, a da je dva miliona bilo raseljeno u istom periodu, otkako su pobunjeničke grupe započele borbu protiv vladinih snaga. Sudanske vlasti i njihove vojne trupe optužuju se za ratne zločine protiv lokalnog afričkog stanovništva, iako UN ne žele da to okarakterišu kao genocid.
Planirano je da prve trupe budu poslate u mirovnu misiju u oktobru. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun opisao je tu misiju kao „istorijsku i jedinstvenu“. U svom govoru u Savetu bezbednosti UN on je rekao da najnovija rezolucija predstavlja „jasan i snažan znak zalaganja UN i AU za poboljšanje životnih uslova za ljude koji žive na tom prostoru, kao i nastojanja da se završi tragično poglavlje u istoriji Sudana“.
Prethodne verzije rezolucije naišle su na oštre kritike vlasti te države. Sudanski ambasador u UN Abdelmahmud Abdelhejlim Muhamed nazvao je prvobitnu verziju dokumenta „prljavom i gnusnom“, što je izazvalo gnev kod pojedinih američkih senatora. Ras Fejngold iz redova Demokratske stranke, predsedavajući potkomiteta za afrička pitanja u Senatu SAD, izrazio je nezadovoljstvo zbog najnovije rezolucije. „Duboko sam razočaran što su oni koji su sačinili taj dokument podlegli pritiscima sudanske vlade“, istakao je on.
Procenjuje se da će troškovi predstojeće misije iznositi dve milijarde dolara godišnje. Sudanski ambasador u UN izjavio je da će ta država revnosno ispunjavati obaveze koje su joj propisane rezolucijom. „S velikom predanošću, iskrenošću i odanošću ispunjavaćemo svoje obaveze“, izjavio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari