Stanje u ivanjičkoj privredi je katastrofalno, ocenjeno je na sednici predsedništva Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata. Tri preduzeća su u stečaju, Industrija tepiha, „Ledenice“ i „Špik-Sloga“, pred stečajem su „Metalac“ i „Graditelj“, a sve teža situacija je i u konfekciji „Javor“, budući da poslodavac ne izmiruje poreze i doprinose.

Prema mišljenju sindikalaca, sve to je rezultat loše privatizacije i neodgovornog odnosa Agencije za privatizaciju koja nije blagovremeno reagovala u slučajevima očiglednog kršenja kupoprodajnih ugovora, ili je, pak, prilikom kontrole ignorisala njihove argumentovane primedbe.

Na sednici je prevladao i stav da je lokalna samouprava trebalo da pokaže više inicijative i u komunikaciji sa nadležnim ministarstvima pomogne u prevazilaženju izuzetno teškog stanja u kojem su se našli privreda i radnici.

Predsednik Opštinskog veća Marko Glavinić informisao je sindikalce da će o svemu tome biti govora 20. novembra, za kada je najavljena poseta Ivanjici Rasima Ljajića, ministra rada i socijalne politike i Ljubisava Orbovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Dogovoreno je da se ponovo uputi zahtev za formiranje udruženja preduzetnika, što je preduslov i za osnivanje socijalno-ekonomskog saveta na nivou opštine, za kojim je potreba iz godine u godinu sve izraženija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari