Sindikat Srbija kargo traži smenu direktora: Tražimo garancije da neće biti privatizacije preduzeća 1Simensova Vectron lokomotiva preduzeća Srbija kargo: Foto Vlada Srbije

Sindikat Srbija kargo zatažio je od nadležnih smenu Dušana Garibovića, vršioca dužnosti generalnog direktora tog državnog preduzeća koje obavlja železnički teretni saobraćaj zbog, kako je obrazloženo, “velikih poslovnih gubitaka koje je napravilo aktuelno poslovodstvo”.

Sindikat Srbija kargo je takođe došao do informacija da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisalo ugovor o konsultantskim uslugama za restrukturiranje Srbija Kargo sa konzorcijumom koji predvodi firma Ernst i Jang te je od nadležnih zatražio informaciju da li je zadatak konsultanta, između ostalog, da predloži privatizaciju preduzeća.

Međutim, bar dosad, na to pitanje nema odgovora.

Predsednik Sindikata Srbija kargo Zoran Dašić kaže za Danas da je zahtev za smenu Garibovića upućen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranu Vesiću, ministru privrede Slobodanu Cvetkoviću i ministru finansija Siniši Malom s ciljem da se na njegovo mesto postavi “adekvatan stručnjak koji bi za razliku od aktuelnog direktora posedovao bar elementarno znanje o železničkom saobraćaju”.

Sindikalci zahtevaju odgovornost menadžmenta i Skupštine preduzeća zbog poslovnog gubitka od 5,5 milijardi dinara u poslednje četiri godine i neodgovornog upravljanja osnovnim sredstvima za rad i, kako se tvrdi, uništavanja lokomotivskog i kolskog parka.

Takođe, ističu da nije poštovan plan poslovanja preduzeća od 2017. do 2023. godine te da u tom periodu nisu urađene potrebne opravke na lokomotivama i teretnim vozilima.

– Situacija je takva da od ukupno 3.600 kola koje imamo na stanju ispravno je njih 1.200. Ispravnih lokomotiva je trenutno 46. Koloseci u Nišu „9“ i „9a“ ne rade tri godine, jer se ne zna ko je vlasnik, s obzirom na to da deobom železničkih preduzeća to nije utvrđeno. Zbog toga ne možemo da radimo osnovnu delatnost održavanja elektro lokomotiva. Moramo da uradimo prekvalifikaciju i dokvalifikaciju zaposlenih, jer ako do toga ne dođe za koju godinu neće imati ko da radi – ističe za Danas Zoran Dašić.

Prema njegovim rečima u vezi navedenih problema sindikalci su se prvo, još pre godinu dana, obratili direktoru Gariboviću, ali s obzirom na to da nikada nisu dobili adekvatan odgovor zatražili su pomoć od nadležnih u državi kako bi se sprečilo srljanje preduzeća u propast.

Sindikat Srbija kargo traži smenu direktora: Tražimo garancije da neće biti privatizacije preduzeća 2
Foto: Sindikat Srbija kargo

Ono što sindikalce posebno zabrinjava je saznanje da je resorno ministarstvo angažovalo konsultanta za rekonstrukciju preduzeća i postoji bojazan da jedno od predloženih rešenja može da bude i privatizacija Srbija kargo.

– Zatražili smo od poslovodstva da nas obavesti šta je zadatak konsultanta, ali nam je odgovoreno da “Srbija kargo nije platilac niti naručilac posla” koji obavlja angažovana konsultantska kuća pa menadžment tvrdi da ne zna kakav je njen zadatak. Privatizacija preduzeća bi značila otpuštanje jednog dela zaposlenih. U ovom trenutku u preduzeću ima oko 2.050 zaposlenih. U slučaju prodaje u Srbija kagu bi ostalo između 600 do najviše hiljadu ljudi – navodi naš sagovornik.

Da bi se zaposleni spasili od, kako sindikalci ističu, sigurne propasti i prodaje preduzeća u bescenje, od nadležnih traže da prispitaju stanje u toj firmi i zakažu sastanak sa predstavnicima Sindikata Srbija kargo.

Pored smene direktora Garibovića sindikalci od predsednika Vučića i ministara Vesića, Cvetkovića i Malog zahtevaju da “daju garancije zaposlenima da zbog nesposobnog poslovodstva neće doći do prodaje firme već da će se izborom novog direktora dati šansa za oporavak preduzeća u vremenskom trajanju od tri godine”.

Prema informacijama kojima raspolažu u Sindikatu Srbija kargo ugovor o konsultantskim uslugama sa konzorcijumom koji predvodi firma Ernst i Jang doo Beograd potpisan je u januaru prošle godine.

Pokušali smo da taj podatak proverimo u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao i da se upoznamo sa reagovanjem poslovodstva Srbija kargo na zahteve i tvrdnje koje su izneli predstavnici Sindikata Srbija kargo, ali do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari