Kesić: Incident je danas govoriti istinu u novinarstvu 1B. Cvejić

Nije nužno u novinarstvu u Srbiji govoriti istinu, to je danas incident, rekao je Zoran Kesić, voditelj i jedan od autora emisije “24 minuta” na Novoj S, na panelu “Infotainment” na Weekend Media festivalu u Rovinju.

On je naglasio da su se mnoge kolege novinari u Srbiji, sa drugih televizija, zapravo odrekli novinarstva i postali PR-ovi vladajućih struktura, odnosno “otvarači usta”.

“Oni nisu u obavezi da kažu istinu, već ono što je na agendi propagandne mašinerije”, naglasio je Kesić.

Prema njegovim rečima, za emisije ima uvek puno materijala, zapravo da je “sve više sirovina” u Srbiji, toliko da nekad ne može da se izabere šta će sve biti u emisiji.

Privilegija je, kako je dodao, da možeš da “laješ” na televiziji o onome što misliš. Sve u emisiji je, naveo je, 100 odsto istina i “veliki stav” ekipe koja radi na njoj.

“Za mene bi crvena linija bila kada bi mi neko rekao – ova emisija ne može u program ili da ne može neka tema da se obrađuje. Takav slučaj smo imali na televiziji B92 kada su nam rekli da ne pominjemo ništa o Beogradu na vodi, u danu kada se postavljao kamem temeljac i kada to nije moglo da se izbegne. Šta se desilo? Ta linija je porandžastila i naravno da smo se u emisiji bavili time. Vrlo brzo smo izborili za privilegiju da nam se ne mešaju. Godinu dana smo na prorežimskoj televiziji O2 bili oaza u takvom rezervatu”, naveo je Kesić.

Voditeljka na N1 televiziji Maja Žeželj istakla je da ne voli da joj se govori šta treba da misli i da joj neko tumači događaje.

“Želim da kažem ljudima onako kako zaista jeste, ono što se desilo i da čovek do kojeg je to došlo sam donese zaključak. U vreme Slobodana Miloševića na BK televiziji smo imali situaciju gde smo morali nešto da kažemo i pošto se nismo slagali sa tim, emisija nije ni emitovana”, naglasila je voditeljka.

Ona je dodala da konstantno prati i izlazi na ulicu i da zna kako živi običan čovek i to nikada ne zaboravlja.

“Ako ne mogu da kažem šta su njegovi problemi, onda pokupim stvari i odem. Sa RTS-a sam prešla na N1 gde nikada nisam imala situaciju da mi neko priča šta treba da kažem. Čak šta više”, ocenila je Žeželj i dodala da N1 nije “na polu” kao što neki ocenjuju već realna televizija na kojoj predstavnici vlasti ne žele da gostuju.

“Ideja N1 nije da prve vesti budu gde je bio i šta radio predsednik države ili predsednik vlade, već da se poremeti takva stvarnost, da se trgne gledalac i vidi prvo ono što ga zanima i što je zaista vest”, naglasila je Žeželj.

Govoreći o političkim pritiscima, urednik i voditelj na RTL Hrvatska Zoran Šprajc je rekao da je u Hrvatskoj situacija drugačija i da je mnogo zrelija zdrava komercijalna situacija.

“Nema potrebe da budeš poslušnik, mada ima kolega koji vole da uvek budu poslušnici”, ocenio je Šprajc.

Na panelu je trebalo da učestvuje i direktorka Tanjuga Jovana Joksimović, ali je bila sprečena da dođe pošto je organizatorima javila da ima temperaturu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Kesić: Incident je danas govoriti istinu u novinarstvu”

  1. Malo je pretenciozno prisvojiti pravo na „100% istinu“ i na „potpunu objektivnost“, zar ne? Ja priznajem da imate pravo da u to verujete, ali isto tako treba biti otvoren i za neke drugačije istine, odnosno uglove iz kojih se ista stvar, događaj ili fenomen posmatra. Mislim da toga na pomenutim medijima pomalo nedostaje. A najveća zamka je, u tom medijskom mehuru, „eho chamber – u“, kako se to zove u teoriji medija, okružen istomišljenicima i bez stvarno ostvarenog dijaloga sa oponentima, biti ubeđen da zastupaš i govoriš samo istinu. Vi ste već zauzeli stavove, u političkom ili ti javnom diskursu tzv. polaritet, i kroz tu „kritičku“ prizmu posmatrate celokupnu našu društvenu stvarnost, profilišući i svrstavajući sebe na onaj „svetli“ ili „beli“ kraj spektra medijskog prostora, nosioci vatre, prometeji. A zapravo doprinosite i učestvujete u stvaranju te strogo polarizovane, crno-bele slike naše stvarnosti i našeg društva. Istina je uvek između, u nijansama sive. A za to je potrebno malo više od „incidenta“.

  2. Apsolutno tacno je da su novinari na gotovo svim medijima postali PR-ovi vladajuce garniture.

    Dijaloga nema, rasprave nema, kritika je zabranjena a istina je uniformna i plasira se tako da odgovara ekipi na vrhu.

    Slag na torti je „kulturno-zabavni“ program koji siri prostacko- kriminalnu ideologiju poput Zadruge, Parova i ostalih emisija na Pinku i Hepiju.

  3. @ Mina
    Odavno nisam pročitao ovako dobar komentar. Skenirali ste ih potpuno, do nanočestica.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.