Imejl koji koristi opozicija da zbaci s vlasti premijera Australije Kevina Ruda jeste falsifikat, saopštila je policija. Kako se navodi, imejl je poslat iz kabineta premijera u Ministarstvo finansija kako bi se pomoglo Rudovom prijatelju koji preprodaje automobile da dobije zajam od vlade. Lider opozicije Malkolm Turnbul je izjavio da imejl ukazuje na to da je Rud zloupotrebio službeni položaj i da mora da podnese ostavku. Analitičari kažu da je ovo najveći test s kojim se Rud suočio otkada je stupio na funkciju.

Političari iz redova opozicije smatraju da je Rud pokušao da pomogne svom prijatelju Džonu Grantu da obezbedi novac iz fonda Ministarstva finansija kako bi pomogao njegovoj firmi da izađe na kraj s posledicama globalne ekonomske krize. Afera je počela u petak kada je zvaničnik Ministarstva finansija Godvin Grek rekao Komitetu Senata da misli da bi mogao da se priseti da je dobio imejl u vezi sa davanjem zajma prodavcu automobila, ali je dodao da za to nema dokaza. Policija je dobila nalog da juče izvrši pretres Grekove kuće, a stručnjaci su ispitali njegovu kompjutersku opremu. „Preliminarni rezultati ovih sudskih ispitivanja ukazuju na to da autor imejla povodom kojeg se vodi ova istraga nije onaj koji se navodi“, piše u saopštenju australijske Federalne policije.

Zbog spora parlament je održao specijalnu sednicu na kojoj su obe strane zahtevale ostavku premijera. „Imejl je lažan i predstavlja falsifikat. U javnom političkom životu nema ozbiljnije optužbe nego da ste preneli dokument koji je falsifikovan putem medija da biste zbacili s položaja svog političkog protivnika“, rekao je Rud. On je rekao parlamentu da opozicija nije uspela da nabavi dokaze o tome, tako da joj ništa drugo ne preostaje nego da se izvini i povuče.

S druge strane, Turnbul je organizovao svoj napad:“Ono što je ovde posredi jeste šokantna zloupotreba službenog položaja. Imamo zvaničnika koji je iskoristio svoj veliki uticaj da izvuče korist za prijatelja. I to ne bilo kog prijatelja već dobročinitelja premijera“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari