zlatni suncokretFoto: pixabay / congerdesign

Potpuno originalna i jedna od novijih aktivnosti Narodne biblioteke „Jovan Popović “ u Kikindi, a namenjena je mladim čitaocima, jeste izbor za najbolji trejler za knjigu.

Kako je najavljeno iz ove ustanove, u aprilu će biti raspisan konkurs za najbolji trejler za knjigu. Ovo je šesta godina kako kikindska biblioteka organizuje zanimljiv konkurs, ne bi li mladim čitaocima približila kulturu čitalaštva.

„Ponosni smo na ovaj konkurs jer je jedinstven u Srbiji i u ovom delu Evrope. Smatramo da je to najbolji način da se knjiga približi mladim čitaocima. Vidimo da ima efekta kada mladi jedni drugima, na zanimljiv način, preporuče knjigu. S obzirom na to da opseg pažnje pada sa novim tehnologijama, trejleri su ograničeni na dva minuta. Želimo da skratimo njihovo pasivno provedeno vreme pred ekranom. Treba da ih edukujemo da pametno iskoriste sve što im se pruža“, izjavila je za kikindske medije Dunja Birkin iz kikindske biblioteke.

Osnovne propozicije konkursa ostale su iste a zbog velikog interesovanje od prošle godine novina je da se konkurs za najbolji trejler odnosi na knjige objavljene u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji:

„Pokazalo se da postoji veliko interesovanje, pa smo odlučili da izmenimo tu stavku u našem konkursu. Naime, ranijih godina jedan od kriterijuma bio je da se trejler mora odnositi na knjigu objavljenu u Srbiji, dok se sada odnosi na zemlje regiona“, rekla je Dunja Brkin Trifunović, urednica kulturnog programa u NB „Jovan Popović“ Kikinda.

Ona je najavila i promene u nagrađivanju na Konkursu „Đura Đukanov“.  Ideja je da, osim štampanja knjige, preko izdavača, bude obezbeđena i prodaja nagrađenog dela. Takođe, nadaju se da će, od naredne godine, ustanoviti i novčanu nagradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari