Najzad se oglasio i najveći američki poverilac – Kina. Zamenik ministra finansija Kine, koja od SAD potražuje 1.280 milijardi dolara, pozvao je partnere u Vašingtonu da što pre prekinu svoju svađu i smanje pritisak na nerve svojih poverilaca.

„SAD moraju obezbediti sigurnost kineskih investicija u Americi“, rekao je Zu Guanđao i pozvao američke partnere da izvuku pouke iz prošlosti.

Pred predstojeću Skupštinu Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koja počinje krajem nedelje u Vašingtonu, predviđa se čak da će Američke federalne rezerve (Fed), u senci američkog budžetskog spora, još jednom odložiti početak svog izlaska iz kupovine američkih državnih obveznica i finansiranja američke države. Fed, piše Frankfurter algemajne cajtung, mesečno kupuje te obveznice u vrednosti od 85 milijardi dolara i trebalo je odluku o tome da donese 18. septembra, onda je termin pomeren za decembar, a sada više ni taj datum nije siguran.

Iako finansijska tržišta i dalje ostaju relativno mirna, analitičari nastavljaju da paniče i upozoravaju na katastrofalne posledice koje bi, navodno, mogle nastupiti ukoliko američki Kongres ne poveća granicu američkog zaduživanja iznad sadašnjih 16,7 biliona dolara i time dovede u pitanje američku sposobnost za servisiranje dugova. Obrisi takvog scenarija nepredvidivi su, uveravaju analitičari, s obzirom na to da bi se odigrao prvi put.

Analitičari veruju da su ulagači na finansijskim tržištima ostali tako mirni jer bi posledice američke kreditne nesposobnosti bile tako velike da se najgori scenario prosto ne može dozvoliti. Da bi ipak pokazali da svi finansijski parametri ne protivreče njihovim strahovanjima, oni skreću pažnju na činjenicu da je američko zaduživanje nešto poskupelo i za jednomesečne obveznice iznosi 0,11 odsto, što jeste malo, ali je pre budžetske svađe bilo još manje – 0,02 odsto. Poskupelo je i osiguranje od rizika nenaplativosti američkih državnih obveznica – ono je za sumu od 10 miliona dolara početkom septembra iznosilo 0,2 odsto ili 20.000 dolara, a sad je utrostručeno i iznosi 64.000 dolara.

I najzad, zbog prinudnog odmora američkih državnih službenika odloženo je objavljivanje podataka sa američkog tržišta rada, a ti su podaci presudni za donošenje mnogih investicionih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari