Kisić Tepavčević, nakon ustanove u Nišu, posetila i dom 'Kulina' kod Aleksinca 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja/Dusan Skondric/DS

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević posetila je danas i Dom za smeštaj odraslih lica „Кulina“ kod Aleksinca, nakon što je u Nišu posetila Ustanovu za smeštaj dece i mladih „Duško Radović“.

U ovoj ustanovi boravi 292 korisnika u šest paviljona.

„Кorisnici su, kako se uverila ministarka Кisić Tepavčević sa saradnicima, neposredni, slobodni i komunikativni, a obradovali su se poseti. Кonstatovano je da je potrebno unapređenje kadrovskog kapaciteta, i kada su u pitanju zaposleni iz sistema socijalne zaštite i kada su u pitanju zdravstveni radnici“, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Dodaje se da su iz takozvanog Muškog paviljona korisnici su izmešteni, zbog rekonstrukcije objekta, koja je trenutno u proceduri.

Кisić Tepavčević je zahvalila zaposlenima u toj ustanovi za posvećen i predan rad, koji se vidi iz emotivnog odnosa korisnika prema zaposlenima.

Domaće i međunardne organizacije objavile su izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“ u kojem se govori o „sistemskom zlostavljanju“ u ustanovama za smeštaj dece i mladih sa smetnjama u razvoju, a istraživači jednu od institucija opisali su rečenicom: „Smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine je bio preplavljujući“.

Izveštaj su objavile Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) i Međunarodna organizacija osoba sa invaliditetom (Disability Rights International – DRI).

U pojedinim ustanovama, tvrde autori izveštaja, deca „leže u metalnim krevecima sa visokim rešetkama – koji praktično funkcionišu kao kavezi“, a žene i devojke su „na kontracepciji bez njihove saglasnosti“ što „praktično služi za prikrivanje eventualnih slučajeva silovanja i seksualnog zlostavljanja“.

Ministarka Kisić Tepavčević ranije danas je nenajavljeno posetila Ustanovu za smeštaj dece i mladih „Duško Radović“ u Nišu, koja pruža usluge domskog smeštaja, male domske zajednice i prihvatilišta, a nakon čega je Ministarstvo saopštilo da: „Osmesi i zadovoljstvo na licima dece i mladih najbolje govore o kvalitetu usluge, odnosu zaposlenih prema njima i uslovima u kojima žive“.

Ona je nenajavljeno u petak posetila Domsko odeljenje za smeštaj dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju pri Centru za socijalni rad u Šapcu i tada kazala da su uslovi u kojima borave, kao i nivo usluga, uglavnom u skladu sa standardima propisanim Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.

Ministarstvo je u petak saopštilo i da je ministarka formirala stručni tim koji će posetiti ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika i proveriti tvrdnje nevladinih organizacija da se u njima zlostavljaju deca sa smetnjama u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari