Kisić Tepavčević: Vakcina koju odobre srpski stručnjaci proći će sve neophodne procedure u Srbiji 1Darija Kisić Tepavčević Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će svaka vakcina koju stručni timovi Srbije ocene kao bezbednu, proći sve neophodne procedure u domaćoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade za suzbijanje epidemije korona virusa kazala da su srpski stručnjaci u kontaktu sa većinom proizvođača vakcina koja su u završnim fazama, i da s pojedinima postoji memorandum o saradnji.

Govoreći o kriterijumima definisanja bezbednosti vakcine, Kisić Tepavčević je kazala da proizvodnja vakcine ima jasno definisane faze i postupke koji su, po njenim rečima, strogo kontrolisani.

„Prioritet jeste bezbednost i što veća efektivnost“, navela je ona.

Ona je rekla da Srbija ima sve definisane kriterijume za primenu vakcine što je utvrđeno i zakonima, i da svaka vakcina koja uđe u Srbiju prolazi kroz posebne faze u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, bez obzira na sertifikate koje je dobila u zemlji proizvodnje.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoji Zakon o Agenciji za lekove i medicinska sredstva, pored Zakona o lekovima, gde je to tačno definisano do detalja.

„Postoji i Agencija za lekove koja je zadužena za vakcine u ovom konkretnom slučaju“, naveo je on.

On je ukazao da registracija u jednoj zemlji, ne znači i registraciju u Srbiji, navodeći da je to u skladu sa zakonom.

Govoreći o epidemiološkom stanju u Srbiji, Kon je kazao da mora biti kontrolisano korišćenje sanitarnih maski i da je neophodno kažnjavati građane koji ih ne koriste kako je popisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari