Kišjuhas: Takve figure terale decu u rat pod krinkom patriotizma 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Bivši glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Ratko Dmitrović obrušio se, uz niz pogrdnih reči, putem svog tviter naloga, na Alekseja Kišjuhasa, kolumnistu Danasa i univerzitetskog profesora, što je izazvalo osudu u stručnoj i široj javnosti.

„Ne interesuje me da li je Aleksej Kišjuhas (docent na Filozofskom u NS) Rusin, Mađar, Ukrajinac, Tatar, kurac-palac. Interesuje me ko je tom šovinisti, antisrbinu, psihopati, srbofobu, mentalnom drkadžiji, ustašoidu…. omogućio da obrazuje našu decu. E, taj da se nosi u p..m..“, napisao je Dmitrović.

Kišjuhas kaže za Danas da neće reagovati na uvrede, dodajući da brojanje krvnih zrnaca i merenje ideološke podobnosti nije ništa novo.

– Pod krinkom patriotizma, takve zloglasne figure nekada su terale ‘našu decu’ u rat, a sada samo teraju u genitalije. Ali naša je krivica kao društva i političke zajednice što ih nismo pozvali na odgovornost, te i danas komotno sipaju svoju bestidnu i opasnu ideologiju po društvenim mrežama – smatra Kišjuhas.

Novinar i njegov kolega sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić, Dmitrovićev tvit ocenjuje kao mogućnost vraćanja zloglasnih zakona iz vremena Slobodana Miloševića.

– Ovo vidim kao najavu mogućeg povratka neke varijante Šešeljevog Zakona o univerzitetu iz 1998. godine, kada su izvršene beskrupulozne čistke i ponižavanja kritičara Miloševićevog režima. Ovu vlast sve više nervira akademska zajednica koja se – doduše njen manjinski deo – drznula da konačno progovori glasno – ističe Gruhonjić.

Na Dmitrovićev tvit reagovala je Građanska Vojvodina, skup novinarskih udruženja i nevladinih organizacija, upozorivši demokratsku javnost u zemlji i inostranstvu „da su režimski portparoli i osvedočeni ratni huškači sada neskriveno počeli da šalju i poruke o potrebi „čišćenja“ univerziteta u Vojvodini i Srbiji od „nepatriotskih elemenata““.

– Dmitrović je na ovaj način poslao poruku, koja se sve češće šalje u javnost: da nije isključeno da će se vratiti vreme Šešeljevog Zakona o univerzitetu iz 1998. godine, nakon čega je izvršena temeljna „čistka“ kritičara Miloševićevog zlikovačkog režima. To je učinjeno na izrazito represivan način, a u skladu sa prirodom tog režima, čija su batina bili upravo radikali, koji i danas vladaju Vojvodinom i Srbijom. Zapravo, reč je o nastavku kampanje protiv univerziteta, čiji se manjinski deo pobunio protiv vređanja zdrave pameti i protiv daljeg „raspamećivanja“ građana ove zemlje – navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina izrazila je punu podršku i solidarnost sa Aleksejom Kišjuhasom, kao univerzitetskim nastavnikom, osobom koja se dosledno, godinama, iz nedelje u nedelju obračunava sa nacionalistima svojim pisanjem i govorenjem u retkim preostalim slobodnim medijima.

„Mi smo srećni što takvi ljudi obrazuju našu decu i nadamo se da će ih biti više. Jer ništa nije važnije od toga da se mlade generacije obrazuju u skladu sa vrednostima građanskog društva, a uprkos nacionalistima koji nam zagorčavaju život već više od 30 godina“, zaključuje Građanska Vojvodina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari