Kladovo: Od 10 kontrolisanih javnih česama i izvora, voda ispravna samo na četiri 1Foto: Pixabay/ Michael Gaida

Od deset kontrolisanih javnih česama i izvora, voda je ispravna i može se koristiti za piuće i pripremanje hrane sa četiri, dok je na preostalih šest mikrobiološki odnosno fizičko-hemijski neispravna te se ne preporučuje za ljudsku upotrebu.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje “Timok“ iz Zaječara redovno obavljaju Ispitivanje kvaliteta vode za piće sa deset javnih česmi i izvora u kladovskoj opštini.

Prema rezultatima najnovije analize, za piće i pripremanje hrane može se koristiti voda sa arterske česme u centru grada, na plaži, kao i sa česme kod baraka u Кladovu i kaptiranog izvora kod „Lolića“ u MZ Кostol.

Analize su pokazale da je voda sa kaptiranih izvora „Marićević“, „Pemci“ i „Vojinović“ u Кladovu, sa kaptiranog izvora-seoske česme ispod „Čuke“ u Podvrški i sa arterske česme u naselju Rit u Кladovu fizičko-hemijski ispravna.

Voda sa ovih izvora mikrobiološki je neispravna zbog prisustva streptokoka fekalnog porekla i koliformnih bakterija fekalnog porekla, te se ne preporučuje se za piće i pripremanje hrane.

Iako je mikrobiološki ispravna, zbog povećane koncentracije nitrata neispravna za ljudsku upotrebu je i voda sa seoske česme „La fntna“ u Maloj Vrbici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari