Kladovo: Raspisan konkurs za učešće privrednika u merama energetske efikasnosti 1Foto: M. P.

Sprovođenje mera energetske efikasnosti u kladovskoj opštini započelo je raspisivanjem javnih konkursa za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova koji su otvoreni do 22. jula.

U pitanju su dva javna konkursa koji se sprovode u okviru Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Prvi se odnosi na učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova koje podrazumevaju zamenu spoljnih vrata i prozora, termičku izolaciju zidova i površina ispod krovnog pokrivača, nabavku kotlova na biomasu, nabavku i ugradnju toplotnih pumpi i solarnih kolektora.

U budžetu opštine Kladovo je ove godine opredeljeno osam miliona dinara za ove namene, četiri miliona su sredstva lokalne samouprave, a preostala četiri su sredstva Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako je navedeno u konkursu, mogu da učestvuju privredni subjekti koji obavljaju isporuku i radove na ugradnji materijala opreme i uređaja.

Pored ovog, opština Kladovo raspisala je i javni konkurs za mere energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i na unapređenju termotehničkih instalacija i ugradnju, cirkulacionih pumpi termostatskih ventila i delitelja toplote.

Za realizaciju ove mere, opštinskim budžetom planirana su dva miliona dinara, pola novca je obezbedila lokalna samouprava, a drugu polovinu resorno ministarstvo.

Oba javna konkursa otvorena su do 22. jula ove godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari