Kladovo: Sproveden niz preventivnih mera zbog virusa 1Ilustracija Foto: Danas

Epidemiološka situacija u opštini Kladovo za sada je stabilna, ali je u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Zdravstvenog centra Kladovo preduzeto niz preventivnih mera zbog sprečavanja širenja korona virusa.

U izjavi koju je dao lokalnoj televiziji direktor ove zdravstvene ustanove dr Borislav Petrović kazao je da je Zdravstveni centar Kladovo u maksimalnom stanju pripravnosti jer su preduzete sve mere zakonom propisane za funkcionisanje u novonastalim okolnostima.

Prema njegovim rečima, primarna zdravstvena zaštita  funkcioniše redovno, a za sve pacijente koji nisu hitni preporuka je da se jave svom izabranom lekaru zbog konsultacija kako bi se izbegli kontakti usled dugog čekanja u čekaonicama.

Podseća takođe da elektronski recpet umesto šest sada važi devet meseci, da su bolovanja za sve pacijente automatski produžena za narednih mesec dana, kao i da lekarska komisija Fonda neće do daljeg raditi.

U Domu zdravlja oformljena je prijemno trijažna ambulanta u koju od 7 do 23 časa mogu da se jave pacijenti koji kao simptome imaju povišenu temperaturu, kašalj, poremećaj disanja, opštu slabost i malaksalost, a za kontakt dostupni su brojevi telefona: 019 801 631, 069 88 38 014 i 069 88 38 006 na koji se javlja pedijatar.

Svi ostali pacijenti javljaju se izabranom lekaru i u Službi hitne medicinske pomoći, a preporuka je da pre toga telefonom kontaktiraju svog doktora.

Zabranjene su sve posete u Opštoj bolnici i pacijenti mogu da uđu samo sa uputom za bolničko lečenje ili sa uputom iz Službe hitne pomoći.

Po nalogu Ministarstva zdravlja hirurgija, ginekologija, urologija i ortopedija rade samo hitne slučajeve i sa pacijentima  koji boluju od malignih bolesti jer bi odlaganje operacije dovelo do novih komplikacija.

– Snabdevenost ustanove je zadovoljavajuća, imamo sve potrebne lekove kao i dezinfikaciona sredstva koja su neophodna za rad. Testiranje na korona virus radi se na preporuku epidemiologa Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru –  kazao je dr Borisav Petrović.

Sa autobuske stanice „Top-turist“  u Kladovu na kojoj šalteri rade dvokratno, stiglo je obaveštenje da su ukinute sve lokalne i međugradske autobuske linije.

Za sada saobraćaju autobusi “Ariva-Litas“, prema Beogradu iz Kladova polaze u 10 i u 16,15 časova, a sa stanice u Beogradu prema Kladovu autobusi kreću u 6 i u 17 časova, ali su termini podložni izmenama.

Osim “Arivinih” autobusa prema Beogradu, iz Kladova je u funkciji linija „Sima-trans“ prema Negotinu i Boru.

Opštinski štab za vanredne situacije u Kladovu preporučio je preduzetnicima i privrednicima da omoguće rad od kuće zaposlenima koji su stariji od 60 godina iz kategorije težih hroničnih bolesnika i samohranim roditeljima ili starateljima.

Opštinska uprava u Kladovu sa svim strankama radiće od 9 do 11 sati uz obavezno ranije zakazivanje telefonom ili elektronskom poštom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.