Američka državna sekretarka Hilari Klinton ponudila je juče gotovo milijardu dolara pomoći umerenom palestinskom pokretu Fatah svesno ignorišući militante iz redova Hamasa u Gazi. Ovo je ujedno i prvi potez Klintonove na polju bliskoistočne diplomatije u svojstvu državnog sekretara SAD. Njen dolazak u egipatsko letovalište Šarm el Šeik na veliku međunarodnu donatorsku konferenciju, na kojoj se očekuje da će velike sume novca biti usmerene u cilju rekonstrukcije Pojasa Gaze, bio je uslovljen zahtevom da se vladarima Hamasa ne dopusti mogućnost da troše donatorski novac.

„Novac nipošto ne bi smeo da ode u ruke militantne grupe Hamas, koja vlada Gazom a koju Vašington smatra terorističkom organizacijom. Sarađivaćemo sa palestinskim vlastima ne bismo li osigurali da naš novac isključivo koriste oni kojima je namenjen a ne da završi u pogrešne ruke“, izjavila je američka državna sekretarka.

Vašington nastoji da pokaže svoju podršku umerenijoj palestinskoj upravi sa Mahmudom Abasom na čelu. „Želimo da podržimo spremnost našeg palestinskog partnera da prihvati uslove koje je postavio kvartet za Bliski istok. Drugim rečima, Hamasovo priznanje Izraela, uzdržavanje od nasilja i angažovanost na poštovanju prethodnih sporazuma palestinskih vlasti“, izjavila je Klintonova.

Državna sekretarka SAD saopštila je i da je Obamina administracija angažovana ka pronalaženju načina kako bi Izraelci i Palestinici mogli živeti mirno u dve odvojene države. „Ne smemo sebi dozvoliti nova odlaganja niti ima vremena da žalimo za onim što nije učinjeno“. Jasno je istakla da bliskoistočni lideri mogu da računaju da će Obama zauzeti aktivniji pristup od svog prethodnika. „Vreme je da gledamo napred. SAD su angažovane na sveobuhvatnom miru između Izraelaca i arapskih susede i nastavićemo da vršimo pritisak u tom smeru“.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i francuski lider Nikola Sarkozi, prisustvuju konferenciji u Egiptu, kao i predstavnik kvarteta za Bliski istok Toni Bler, koji je prekjuče obišao Pojas Gaze. „Došao sam ovde kako bih iz prve ruke od građana Gaze saznao kako žive. To je narod kojem je neophodna hitna pomoć, te se moramo usredsrediti što pre na mirovne napore“, izjavio je bivši britanski premijer.

Daglas Aleksandar, britanski ministar za razvoj, odvojeno je posetio region, što je označilo prvo britansko prisustvo na visokom nivou na teritoriji otkada je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom juna 2007. Uz sva angažovanja Londona i nove administracije u Vašingtonu kada je rečo rekonstrukciji Gaze, zapadnim zemljama dat je naročito složen zadatak: da kanališu novac preko palestinske uprave, kojom rukovodi umereniji Fatah. Obe palestinske frakcije, pak, kažu da žele da nadgledaju napore u cilju obnove teritoije, za šta je prema rečima zvaničnika Fataha neophodno 2.8 milijardi dolara.

Juče posle podne Klintonova je otputovala na Zapadnu obalu i u Izrael, gde će se suočiti sa dodatnim izazovima. Naime, sve izvesnija desničarska koalicija u Izraelu sa Benjaminom Netanjahuom na čelu, mogla bi da potkopa čak i indirektne razgovore sa Hamasom i provocira Palestince. Za visokog američkog diplomatu ovaj region međutim nije nepoznanica, a tokom obilaska naići će na većviđene političke aktere. Kao prva dama rokom mandata Bila Klintona, izražavala je svoju podršku palestinskoj državi i na neki način ona bi mogla da nastavi tamo gde je njen suprug stao 2000. nakon neuspelih mirovnih pregovora.

Abas: Novčana podrška bez mira nedovoljna

Šarm el Šeik – Palestinski lider Mahmud Abas zahvalio se juče međunarodnim donatorima ali i rekao da je pomoćbez postizanja mira nedovoljna. Umereni lider Fataha izjavio je da je prioritet pronaći konačno rešenje konflikta sa Izraelom ako bi se sprečilo svako buduće krvoproliće. „Cenimo vašu podršku i pomoćpalestinskom narodu ali smatramo da napori u cilju obnove Gaze neće biti dovoljni ukoliko se ne pronađe političko rešenje sukoba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari