Kljajić: Obaveza lekara je da ne unose paniku 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Cilj konferencije za medije kriznog štaba u utorak, koja je trajala manje od pet minuta i koja se svela se na obraćanje direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića, bez mogućnosti novinarima da postave pitanja, bio je da se pošalje apel građanima da poštuju donete mere.

Tako je Predrag Kon juče objasnio dramatično izlaganja doktora Stevanovića i nagli odlazak članova Kriznog štaba sa konferencije. Ostalo je međutim otvoreno pitanje da li je namera struke da upozori građane ostvarena odnosno da li je postignut kontraefekat.

– Juče se desilo da smo se solidarisali sa Goranom Stevanovićem. Pred naš susret je Goran Stevanović rekao šta će da kaže i mi smo se sa tim solidarisali. Težina smrti sedmoro ljudi toga dana je nešto što svakako treba da razumemo. Treba da razumemo i profesora Stevanovića. Nije bilo vremena da se o tome razmišlja. Poslat je apel, nemam nameru da se pravdam – rekao je epidemiolog Kon.

Profesor Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić pak smatra da se ovakvim obraćanjima javnosti predstavnici zdravstva ne postižu nameravani efekat, dodajući da ipak sa ljudske strane razume doktora Stevanovića.

– On je, za razliku od svih nas, u svakodnevnom kontaktu sa najtežim pacijentima. Međutim, obaveza lekara svih profila je da se u ovom trenutku pomalo ponašaju kao psiholozi i da vode računa da ne unose dodatnu paniku. Postoji potreba da se uozbilje neozbiljni građani ali ovo nije način. Gledao sam obraćanja predstavnika zdravstva u regionu i Evropi. I bez obzira na sadržaje koji u medijima deluju panično, u njihovim obraćanjima primećujete dozu umerenosti, smirenosti, pozivanje na oprez – kaže profesor Kljajić.

Sagovornik Danasa ističe da je pred nama maraton i da će taj maraton izdržati samo oni koji budu vodili računa o mentalnoj higijeni koja isključuje svaki vid panike i podrazumeva samo razuman oprez.

– Važno je tempirati i redosled poteza i način javnog obraćanja. Šveđani se ne ponašaju na način na koji se ponašaju slučajno. Oni znaju da se radi o dugom procesu i neki potezi se čuvaju za kasnije. Obaveza onih koji su na javnoj sceni jeste da breme odgovornosti ponesu sa jednom dozom smirenosti, odmerenosti i da po svaku cenu sačuvaju kredibilitet. Jer ako ga izgube u javnosti, njihovi apeli, molbe, potezi mogu da budu kontraproduktivni – zaključuje Kljajić.

U svom obraćanju na konferenciji u utorak doktor Goran Stevanović rekao je da se boji da nas očekuju gori dani, najavljujući italijanski scenario ako građani ne počnu da poštuju mere.

– Ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo, bliži nam se scenario Italije i Španije. Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti. I dalje se intezivno družimo. I dalje izbegavamo izolaciju. Ako nastavimo tako da se ponašamo, ne postoji zdravstveni sistem koji će to uspeti da kompenzuje. Imaćemo scenario iz Italije. I nećemo moći da pomognemo ljudima – kazao je Stevanović, prekidajući konferenciju rečima da njegove kolege i on odlaze da bi nastavili da pomažu građanima.

Komentarišući ovo obraćanje javnosti, ekspert za krizni pi-ar Petar Bošković kaže da se konferencije za štampu nikada ne prekidaju.

– Nepotrebno je praviti dramaturgiju. Nije nikakav problem u onome što je doktor rekao i u to ne treba sumnjati. Međutim, konferencije za štampu služe da biste postavili pitanje – ističe Bošković. Na pitanje kako ocenjuje dosadašnju komunikaciju između medija i predstavnika vlasti i struke tokom krize, Bošković kaže da je dobra komunikacija ona koja je dvosmerna.

– Da bi bila dobro shvaćena, svaka ključna poruka mora da ima tri elementa – šta hoćete da kažete, činjenice, i iskustvo. Ova tri elementa nisu zastupljena. Uvek im nedostaje po jedan. Pogotovu političarima – smatra Bošković.

Todorović: Struka razapeta između građana i političara

Komentarišući obraćanje doktora Gorana Stevanovića javnosti, profesorka novinarstva u penziji Neda Todorović kaže da je ta konferencija delovala dramatično. „Postojao je utisak da je lekarima muka od cele situacije. Oni se bore u nepodnošljivim okolnostima. Izloženi su zarazi, od njih se očekuje čudo, dok političari računaju na poene. Razapeti su između građana i toga da udovolje establišmentu“ kaže Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari