Knežević i Zlatanović saslušani: Negirali da su pozivali na nasilnu smenu vlasti 1Foto: Subotica.com/Dejan Malagurski

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušani su Damjan Knežević (34) i Dejan Zlatanović zbog sumnje da su pozivali građane Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno predsednika Srbije.

Osumnjičeni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela, navodi se u saopštenju iz tužilaštva.

Tužilaštvo je nakon saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor osumnjičenima da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Krivičnom prijavom osumnjičenima se stavlja na teret da su učinili krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“.

Кao datum realizacije svoje namere, osumnjičeni su označili obeležavanje Dana državnosti na Sretenje 15. februara ove godine, za kada je prijavljeno javno okupljanje ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, kažu iz tužilaštva.

Takođe su tokom januara i februara promovisali navedeno javno okupljanje i putem tribina, snimanja i učešća u emisijama u kojima su ukazivali na ciljeve pomenutog okupljanja, kao i drugim propagandnim aktivnostima, čiji je cilj bilo omasovljenje skupa radi lakše realizacije postavljenih ciljeva, dodaje se.

Tokom obraćanja na skupu okupljenim građanima, pored ostalog, Damjan Knežević je izjavio: „Ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću“, „Kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede“ i drugo.

U uvodnom obraćanju okupljenima prethodno je izrazio nezadovoljstvo zbog lišenja slobode Dejana Bobočeka, pripadnika neformalnog pokreta „Narodne patrole“, kod kojeg je prilikom dolaska na skup policija pronašla pušku marke „Crvena zastava“ sa četiri metka.

Nakon završetka obraćanja, osumnjičeni Knežević i Zlatanović su se na čelu okupljenih građana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu i pokušali da nasilno uđu u zgradu, ali su ih u nameri sprečili policijski službenici, a potom ih lišili slobode, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari