Knjige Latinke Perović i u novembru svakog ponedeljka uz list Danas 1

Zbog velikog interesovanja, svim vernim čitaocima štampanog izdanja dnevnog lista Danas, pripremili smo poklone i tokom novembra.

Svakog ponedeljka, uz novo izdanje Danasa, kao i tokom septembra i oktobra, čeka vas i poklon knjiga – deo iz knjige Dominanta i neželjena elita, Latinke Perović.

Več u ponedeljak 31. oktobra počinjemo sa Radomirom Konstantinovićem i Simom Ćirkovićem, a knjiga o Bogdanu Bogdanoviću biće dostupna 7. novembra.

Drugu polovinu meseca rezervisali smo za Olgu Popović Obradović koja se očekuje 14. novembra, potom knjižicu o Koči Popoviću i Novaku Pribićeviću 21. novembra.

Knjiga Latinke Perović „Dominantna i neželjena elita“ počinje Dobricom Ćosićem, a završava se Radomirom Konstatinovićem. U beleškama o intelektualnoj i političkoj eliti u Srbiji u 20. i 21. veku autorka predstavlja 13 portreta ključnih ličnosti koje su na različite načine obeležile epohu komunizma i zakasnele demokratske tranzicije.

Rascep među ličnostima okupljenim u knjizi je izraz nikada rešene dileme kuda će Srbija krenuti, ističu recenzenti.

„Knjiga je dragocena slika srpskog društva, njegove istorije, politike, dominantnih ideologija i dilema. Ova knjiga je nezaobilazna literatura za svakoga ko bude želeo da pronikne u najdublje kontroverze srpske prošlosti i sadašnjosti, da razume dominante tokove, kontinuitete i diskontinuitete. Ona govori o potencijalima srpskog društva i o njegovim ograničenjima, slika je svih naših otvorenih i zatvorenih vrata. Gorka je, ali ostavlja nadu. U prvom redu, jer pokazuje da je u srpskoj nedavnoj prošlosti alternative uvek bilo.“

Prof. dr Dubravka Stojanović

O autorki

Latinka Perović jedna je od ključnih srpskih istoričarki i političarki. Od 1968. do 1972. godine, bila je sekretarka Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, kada je smenjena s Markom Nikezićem, tadašnjim predsednikom CK SKS, u takozvanoj čistki srpskih liberala. Radila je na Institutu za istoriju radničkog pokreta – Beograd od 1976. do 1998. godine. Od 1993. do 1998. godine bila je glavna i odgovorna urednica časopisa Tokovi istorije. Sa obnovom višestranačja, ponovo je ušla u društveni i politički život, ali na diskretan način. Bila je član Političkog saveta Liberalno-demokratske partije i Građanskog demokratskog foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari