Ko će biti prvi dobitnik Đurđevdanskog venca: Kragujevac raspisao literarni konkurs za učenike 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Grad Kragujevac je ove godine po prvi put raspisao literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce pod nazivom “Đurđevdanski venac”.

Konkurs je otvoren do kraja februara, a teme o kojima kragujevački učenici mogu da pišu su “Ulicama prestonog Kragujevca”, “Kragujevac – to sam ja” i Kragujevac – duša s tragovima vremena koja prolazi njime”.

Autori po tri najbolja rada iz svake starosne kategorije biće nagrađeni novčanim nagradama, a stručna komisija će proglasiti i apsolutnog pobednika ovogodišnjeg konkursa koji će dobiti specijalnu nagradu – Statuetu Đurgevdanskog venca.

Za nagradni fond opredeljeno je 250.000 dinara, a konkurs se sprovodi u saradnji sa Školskom upravom i osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Kragujevca.

Teme, po rečima člana Gradskog veća za kulturu Miljana Bjeletića, imaju za cilj podizanje svesti mladih o značaju kulturno – istorijskog nasleđa, ali treba da budu i podsticaj da istražuju i više zavole svoj grad.

– Smatram da je važno da mladi znaju koji su to događaji koji su obeležili istoriju Kragujevca. Na taj način se čuva ne samo kulturno nasleđe, nego i vrednosti koje treba da se prenose sa generacije na generaciju. Takođe, ako ovim konkursom podstaknemo bar jednog učenika da se bavi literarnim stvaralaštvom, smatraću ga uspešnim, rekao je Bjeletić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari