Ko će zameniti Branka Ružića na čelu Ministarstva prosvete? 1Foto: Screenshot/RTS

Nakon što je juče Skupština Srbije konstatovala ostavku ministra prosvete Branka Ružića, premijerka Srbije Ana Brnabić treba da predloži osobu koja će preuzeti njegova ovlašćenja do izbora novog ministra.

Ko će to biti Danas nije dobio odgovor ni u Vladi Srbije, ni u Ministarstvu prosvete, a ni sam Ružić nije odgovorio na pitanje koje smo mu postavili.

Prema odredbama Zakona o Vladi, „ovlašćenja ministra kome je prestao mandat vrši član Vlade koga predsednik Vlade ovlasti“.

Zakon precizira i da je „predsednik Vlade dužan da predloži Narodnoj skupštini izbor novog ministra u roku od 15 dana, od prestanka mandata prethodnog ministra“.

Da bi bio izabran, novi ministar treba da dobije većinu glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

U javnosti za sada nema čak ni spekulacija ko bi mogao da dođe na čelo Ministarstva prosvete, a da se socijalisti neće odreći tog mesta jedino se moglo naslutiti iz ranije izjave lidera SPS Ivice Dačića koji je rekao da „imaju više imena“.

Podsetimo, Ružić je podneo ostavku nakon masovne pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“ 3. maja, u kojoj je stradalo devet učenika i čuvar škole.

„U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Republike Srbije, koja mi je uvek na prvom mestu, a u skladu sa članom 23 Zakona o Vladi, doneo sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima. Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi“, napisao je, između ostalog Ružić u tekstu ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari