Ko ima pravo na jubilarnu nagradu za 40 godina staža: Šta o tome kaže Ministarstvo prosvete? 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Za 40 godina radnog staža zaposleni u školama i domovima učenika imaju pravo na jubilarnu nagradu u iznosu od dve i po prosečne plate, ali se i dalje ne zna da li novac po tom osnovu sleduje svima koji su u 2022. stekli pomenuti staž ili samo onima koji su ga napunili nakon stupanja na snagu Posebnog kolektivnog ugovora (PKU), tačnije od 12. novembra prošle godine.

U Ministarstvu prosvete za Danas potvrđuju da o ovom pitanju još nije postignut dogovor predstavnika države i sindikata.

„Komisija za tumačenje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovim i srednjim školama i domovima učenika održala je sastanak 8. decembra prošle godine u nameri da protumači to pitanje i nije uspela da donese odluku zbog neslaganja, a sve odluke se donose konsenzusom. U narednom periodu uslediće konsultacije o ovom pitanju“, kažu u Ministarstvu prosvete.

Podsećaju da su u Komisiji, pored predstavnika Ministarstva prosvete i predstavnici ministarstava finansija, pravde, državne uprave i lokalne samouprave i četiri predstavnika reprezentativnih sindikata obrazovanja.

Kako je Danas pisao, stav sindikata je da jubilarna nagrada pripada svima koji su 40 godina radnog staža stekli u 2022.

Osnov za to nalaze u samom PKU, u kojem jasno piše da se jubilarna nagrada isplaćuje se zaposlenom „u godini kada navrši 10, 20, 30, 35 ili 40 godina rada ostvarenog u radnom odnosu“.

Na ovom stanovištu Komisija za tumačenje PKU je bila 2015. godine, što sindikati navode kao dodatni argument zašto jubilarnu nagradu ne treba isplatiti samo onima koji su propisani uslov stekli stupanjen na snagu kolektivnog ugovora.

Pre sedam godina Komisija se izjašnjavala o ovom pitanju, s tim što je tada bilo sporno ko ima pravo na nagradu za 35 godina staža, dok je novo pravo – 40 godina uneto tek nedavnim izmenama PKU.

Te 2015, Komisija je decidno zaključila da „imajući u vidu da se jubilarna nagrada isplaćuje zaposlenom u godini kada navrši 10, 20, 30 ili 35 godina rada ostvarenog u radnom odnosu, zaposleni ima pravo na isplatu jubilarne nagrade sa navršenih 35 godina rada u radnom odnosu, bez obzira na to što ih je navršio 5. februara 2015, a PKU je stupio na snagu 5. marta 2015.

Od tada su se promenili samo članovi Komisije za tumačenje PKU, zbog čega sindikati ukazuju da personalna rešenja ne mogu da utiču na tumačenje propisa i najavljuju da će zaposleni svoja prava potražiti na sudu, ako se stav predstavnika vlasti ne promeni.

Kada će uslediti novi sastanak Komisije za sada nisu odgovorili iz Ministarstva, niti to znaju sindikalci.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Srđan Slović ranije je za Danas kazao da su neke lokalne samouprave već isplatile jubilarne nagrade zaposlenima koji su napunili 40 godina staža, bez obzira što su ga stekli pre stupanja na snagu PKU.

Za 10 godina staža jubilarna nagrada iznosi pola prosečne plate, za 20 godina staža zaposlenima sleduje jedna prosečna plata, za 30 godina jedna i po, za 35 godina se dobijaju dve plate, a za 40 dve i po prosečne zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari