Ko je Filip Rodić, novi član Upravnog odbora RTS-a? 1Foto: Screenshot/Nova S/Među nama

„Kolumnista i urednik Filip Rodić novinarsku karijeru gradio je u najuticajnijim medijima – u nedeljnicima NIN i ‘Pečat’, dnevnim listovima ‘Večernje novosti’ i ‘Borba’, agencijama Tanjug i Beta, stranim medijskim kućama Frans pres i RT“, piše u biografji novinara koga je REM imenovao za novog člana Upravnog odbora RTS-a.

Rođen 1974. godine. U biografiji koju je podneo kao kandidat za člana UO RTS kao školsku spremu naveo je Filozofski fakultet, prenosi Istinomer.

„Kolumnista i urednik Filip Rodić novinarsku karijeru gradio je u najuticajnijim medijima – u nedeljnicima NIN i ‘Pečat’, dnevnim listovima ‘Večernje novosti’ i ‘Borba’, agencijama Tanjug i Beta, stranim medijskim kućama Frans pres i RT“, piše u biografji.

Ističe da je novinarstvom počeo da se bavi 1997. godine u agenciji Beta.

„Nakon osam godina rada u spoljnopolitičkoj redakciji, 2005. postaje deo redakcije Frans pres kao dopisnik iz Beograda. Prvi urednički posao dobija 2006. u novinskoj agenciji Tanjug, gde obavlja funkciju urednika spoljnopolitičke redakcije i diplomatskog urednika, a zatim sa mesta pomoćnika glavnog i odgovornog urednika uređuje ‘Borbu’ i kasnije ‘Pečat’. Priznanje za njegov rad odale su mu i kolege – 2020. Udruženje novinara Srbijs dodelilo mu je Nagradu Bogdan Tirnanić’, godišnje priznanje kojim se nagrađuju najbolje kolumne i komentari“, navodi.

Naglašava da je pored novinarske imao i diplomatsku karijeru – „dve godine obavljao je funkciju savetnika u Misiji Republike Srbije pri Evropskoj uniji“.

„Tečno govori francuski i engleski, a služi se i španskim, italijanskim i nemačkim jezikom.
Trenutno obavlja funkciju urednika portala RT Balkan, pomoćnik je glavnog i odgovornog urednika nedeljnika ‘Pečat’ i stalni kolumnista ‘Večernjih novosti’. Radna biografija Filipa Rodića pokazuje da je reč o jednom od retkih novinara koji podjednako dobro poznaju domaću i stranu političku scenu, iz prve ruke znaju prednosti i mane sistema po kojima funkcionišu domaće i strane medijske kuće. Uz to poseduje diplomatske veštine neophodne za zastupanje interesa jedne medijske kuće od nacionalnog značaja kakav je RTS“, napominje u biografiji.

Savet REM, na sednici održanoj 7. juna 2024. imenovao ga je za člana Upravnog odbora Javnog medijskog servisa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari