Ko je Lav Grigorije Pajkić i čime se "kandidovao" za visoku državnu funkciju državnog sekretara? 1foto FoNet/SNP

Dosadašnji poslanik Srpske napredne stranke Lav Grigorije Pajkić dobio je novu funkciju, izabran je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i to znači da ga više nećemo gledati u prenosima sednica Skupštine Srbije.

Pajkić je javnosti verovatno najpoznatiji po tome što je bio voditelj emisije Kontravizija, koja je predstavljala svojevrsan prorežimski odgovor na emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ i „Veče sa Ivanom Ivanovićem“.

Emisija se emitovala na televiziji Pink i Pajkić je u njoj kritikovao isključivo opoziciju i protivnike režima Aleksandra Vučića. Program Kontravizije je obilovao i lažnim anketama koje su za cilj imale da opoziciono orijentisane građane predstave kao lažnu elitu koja ne zna ko su Isidora Sekulić, Paja Jovanović i drugi slavni Srbi.

Pajkić je često kritikovan od strane opozicione javnosti zbog toga što obmanjuje javnost zarad promocije Srpske napredne stranke, i diskreditovanja onih koji se ne slažu sa politikom vladajuće stranke.

I pre nego što je postao voditelj Kontravizije bio je poznat kao sin spistaljice Isidore Bjelice i dramaturga Nebojše Pajkića. Njegov deda Dimitrije Bjelica je takođe poznat, „u neku ruku“, on je šahovski FIDE majstor, šahovski novinar i pisac i radio je intrevjue sa nekima od najvećih svetskih šahista.

Lav Grigorije Pajkić je rođen 25. oktobra 1995. godine u Beogradu, gde je odrastao i završio osnovnu i srednju školu nakon čega je upisao televizijsku i filmsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Ne mogu se pronaći konkretni podaci o tome da li je Pajkić diplomirao na FDU, a na zvaničnom sajtu Skupštine Srbije se navodi da je njegovo zanimanje „producent“.

Predsednik omladine Srpske narodne partije Nenada Popovića je postao 2015. godine a nakon toga je odlučio da se učlani u Srpsku Naprednu Stranku.

Pajkić je, prema navodima nekih medija, bio predsednik Upravnog odbora Nacionalnog Debatnog kluba, a tvrdi i da je bio direktor i projektni menadžer „Centra za strateške projekte“ na čijem se zvaničnom sajtu navodi da je to neprofitno i nevladino udruženje građana.

Ne zna se koliko je tačno da je on obavljao ove funkcije, jer je jednom prilikom jedan sličan ovakav podatak koji se našao u medijima demantovan.

Naime, u nekim Pajkićevim „onlajn“ biografijama se našao podatak da je sa 20 godina imenovan za izvršnog direktora neprofitne Srpske naučne televizije, a Živojin Žika Pavlović, glavni i odgovorni urednik ove televizije, je Pajkićeve tvrdnje demantovao saopštenjem koje je i Danas objavio 2017. godine.

„Ovim putem želim da Vas informišem da gospodin Lav Pajkić nije izvršni direktor Srpske naučne televizije (SNTV), niti ima bilo kakve veze niti dodirnih tačaka sa nama! Sinoć smo tek ustanovili da na nekim njegovim biografijama koje su se pojavile na Internetu stoji da je on izvšrni direktor SNTV-a, mi smo odmah reagovali i nadamo će ta neistina biti ispravljena“, saopštio je tada Pavlović.

Domaći tabloidi su pisali i da je Pajkić sa 21. godinom primljen u nevladinu organizaciju „Trilateralna komisija“, i da je tako postao najmlađi njen član u Evropi a možda i u svetu. Međutim, Pajkić je u jednom intervjuu sam demantovao ove navode.

Pajkić je u martu 2019. godine osnovao organizaciju „Stub“ i izabran je za njenog prvog predsednika. Kako se navodi na Fejsbuk stranici „Stuba“ reč je o „udruženju mladih koji žele pozitivne promene u društvu kroz drugačiji pristup od drugih političkih opcija, služeći se pozitivnom kritikom, zdravim patriotizmom i davanjem primera“.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine je kao 148. na izbornoj listi  „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, uspeo da se izbori za poslanički mandat u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari