Ko je ozloglašeni Bari Mils po kom je Lalić poneo šifrovani nadimak 1Foto: Danas

Svedočenje okrivljenog saradnika Srđana Lalića u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu traje već nekoliko nedelja, a iskaz se poklapa sa navodima iz optužnice o nadimcima članova grupe.

Veljko Belivuk, njegov najbliži saradnik Marko Miljković i njihova kriminalna grupa tereti se za niz krivičnih dela – sedam teških ubistava, stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja, otimice, silovanje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u ovom postpuku se uzda upravo u kredibilnost Lalićevog iskaza, kao jednog od istaknutih predstavnika grupe koji je priznao krivicu, ali i u dokaze prikupljene sa aplikacije Skaj, preko koje je grupa komunicirala.

Upravo je Lalić tokom različitih delova svog izlaganja pričao o SKY ECC, šifrovanoj aplikaciji za razmenu poruka i poziva, te potvrdio da je od kraja 2018. godine bio i distributer iste.

On je tokom jednog od svojih izlaganja naveo da je vodio tabele sa svim informacijama svojih korisnika, a koja sadrži datum kreiranja, broj sim kartice, ko je poručio, ko je platio nalog, kao i to koji je nik.

Kako je naveo svedok-okrivljeni, svaki „Skaj“ nalog je imao korisničko ime, odnosno nik nejm, koji se mogao menjati u svakom trenutku.

U jučerašnjem tekstu bilo je reči o nadimcima vođa grupe Belivuka i Miljkovića, a članovi kriminalnog klana bili su manje ili više kreativni pri izboru istog, pa se nekolicina okretala i mitologiji, ali i poznatim imenima italijanskog podzemlja.

Lalić je ipak odabrao da ponese ime po jednom od “najkrvavijih” kriminalaca američkog zatvorskog sveta.

Danas donosi serijal tekstova o nadimcima koje je koristila grupa Velje Nevolje.

Nadimak Bari, kako su ga neretko u prepiskama na aplikaciji SKY nazivali optuženi, a što je i on potvrdio, Lalić je poneo po Bari Bajron Milsu, američkom osuđeniku, kriminalcu i vođi zatvorske bande Arijevskog bratstva (Aryan Brotherhood).

Pod nadimkom „Baron“, Mils je u mladosti postao deo zatvorskog sistema Kalifornije, gde se uzdigao u okviru AB organizacije tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Mils, iz Vindzora u Kaliforniji, prvi put je zatvoren 1967. godine i godinu dana je proveo u okružnom zatvoru. Ušao je u zatvorski sistem Kalifornije nakon oružane pljačke 1969. godine i od tada je bio u zatvoru.

Postao je povezan sa Arijevskim bratstvom u zatvoru San Kventin, gde je grupa nastala 1964. godine.

Mils se pridružio grupi koja podržava supremaciju “bele” rase sredinom sedamdesetih godina.

Prema pisanjima stranih medija, u tom periodu je to bila „slatka, mala zatvorska banda“.

Prema saveznoj optužnici, Mils je bio umešan u konsolidaciju struktura moći Arijevskog bratstva 1980. godine, gde je preuzeo mesto u tročlanoj „federalnoj komisiji“ bande.

Mils je bandu pretvorio u pravu vojsku rasprostranjenu širom zemlje, a pažnju tamošnjih vlasti najpre je privukao planirajući i naredivši pljačku kalifornijske banke iz svoje ćelije.

„Različite države proizvode različite tipove zatvorenika. Kalifornija je država koja proizvodi neke od najopasnijih i najpametnijih zatvorenika. Ovi momci su bili manje ili više proizvodi zatvorskog sistema ovde“, rekao je svojevremeno Teri Rerik, istražitelj odbrane koji je radio na Milsovom slučaju.

Smatran je za jednu od najvećih pretnji po javnu bezbednost ranih dvehiljaditih, a bio je izuzetno poštovan među članovima arijevskih bandi.

„(Mils) je bio zlatni standard za gangsterizam širom SAD. Njegova reč je bila zakon… bilo da se heklaju ćebad za decu ili nekome odseca glava, nije bilo nikog boljeg“, rekao je Kobi Filips, koji je uz Milsovu dozvolu bio suosnivač grupe ogranaka Arijevskog bratstva pod nazivom Irska mafija.

Zajedno sa Tajlerom Bingemom, proširio je operacije Arijevskog bratstva u saveznim i državnim zatvorima, usmerivši grupu u pravcu dilovanja narkotika i reketiranja.

Godine 1996. Bari Mils je predložio da Arijevsko bratstvo “preuzme” zatvorsku bandu poznatu kao Prljavi beli dečaci.

Mils i njegov saučesnik Tajler Bingam su navodno 1997. godine naredili svojim članovima da vode rasni rat protiv rivalske zatvorske bande, D.C. Blacks.

Koristeći kurire, Mils je distribuirao naređenja od obale do obale, što je dovelo do rasnog rata između zatvorskih bandi i ozloglašenog ugovora o zaštiti sa njujorškim mafijašem Džonom Gotijem.

Mils je razmišljao da naredi jednom od “vojnika” bande, kojeg tužioci opisuju kao jednog od Milsovih generala – da “uzvrati” afroameričkoj zatvorskoj bandi zbog napada na Gotija.

Predomislio se kada je shvatio da pomenutog “vojnika” čeka otpust iz saveznog zatvora.

„Mills je želeo da Jandel radi za bratstvo spolja“, rekao je tužilac Brus Flin.

Tako se Jandel vratio u okrug Kontra Kosta, gde je 2001. godine uhapšen i optužen za ubistvo Vilijama Bedvela (38) i Dina Gutijereza ​​(38) u El Sobranteu.

Na kraju je osuđen za ubistvo i ubistvo iz nehata, ali je napisao „Ja sam nevin“ u neuspelom žalbenom podnesku 2007. godine.

Dok je čekao suđenje, Jandel je navodno naredio članovima Arijevskog bratstva Kobiju Filipsu i Derilu Groketu da ubiju svedoke. Nisu uspeli, a neki kažu da je Filips potpuno odbio da izvrši naređenje.

„Ono što sam čuo je da su Kobiju ili Groketu tada rekli da se ubiju“, rekao je Tom Kensok, bivši zamenik okružnog tužioca Kontra Koste.

Godine 2004. Groket je ubijen iz vatrenog oružja duž seoskog puta. Filips i još jedan čovek su osuđeni na doživotnu kaznu.

Mils je i sam bio poznat po vršenju drskih, brutalnih ubistava – uključujući divljački pokušaj obezglavljivanja zbog kockarskog duga dok je služio kaznu u saveznom pritvoru u Džordžiji 1979. godine.

„Ne pokušavam da ga veličam, ali mogu vam reći ovo: mnogi zatvorenici su mu se divili, ali su ga se i bojali”, rekao je svojevremeno za novine penzionisani upravnik saveznog zatvora Robert Hud.

U martu 2006. Čarls Hartsel, član Las Vegasa i vođa frakcije u Las Vegasu, zajedno sa još trojicom lidera Arijevskog bratstva, uključujući Bingama, optuženi su za brojne zločine, uključujući ubistvo, zaveru, trgovinu drogom i reketiranje.

Bari Mils i Tajler Bingam osuđeni su za ubistvo i vraćeni u zatvor maksimalne zatvorske sigurnosti, nakon što su osuđeni na doživotne kazne bez mogućnosti uslovnog otpusta.
Federalni tužioci tražili su smrtnu kaznu za Milsa i Bingama, ali su obojica bili pošteđeni nakon što porotnici nisu uspeli da se dogovore oko toga da li treba da budu pogubljeni ili ne.

Mils je preminuo 8. jula 2018, dan posle svog 70. rođendana.

Arijevsko bratstvo, zakletva i detelina sa “svastikom”

Arijevsko bratstvo, takođe poznato kao Brend ili AB, je neonacistička zatvorska banda i sindikat organizovanog kriminala sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama i procenjuje se da ima između 15.000 i 20.000 članova unutar i izvan zatvora.

Južni pravni centar za siromaštvo (SPLC) ga je okarakterisao kao „najstariju veliku zatvorsku bandu bele rase u zemlji i nacionalni zločinački sindikat“, dok je Anti-klevetna liga naziva „najstarijom i najozloglašenijom rasističkom zatvorskom bandom u SAD”.

Prema Federalnom istražnom birou (FBI), Arijevsko bratstvo čini izuzetno nizak procenat ukupne američke zatvorske populacije, ali je odgovorno za nesrazmerno veliki broj zatvorskih ubistava.

Inicijalna motivacija za formiranje grupe u San Kventinu 1964. bila je samozaštita od postojeće crnačke zatvorske bande. SPLC je rekao da, iako očigledno imaju ideologiju suprimacije bele rase, glavna motivacija je novac i da su povremeno ostavljali po strani rasističke stavove, kao što je udruživanje sa latinoameričkim bandama, kako bi ostvarili što veći profit.

SPLC, koji prati grupe koje propagiraju bilo koji vid mrže i druge ekstremiste širom Sjedinjenih Američkih Država, označio je Arijevsko bratstvo kao „.najveću i najsmrtonosniju zatvorsku bandi u SAD“.

Deril Džonson, vođa tima za analizu američkih terorista, čiji je posao da prati aktivnosti desničarskih frakcija i drugih domaćih terorističkih grupa, rekao je da su organizacije bele rase u zatvorima „…prete radikalizacijom“, ponašajući se izuzetno nasilno unutar zatvora, a zatim i u zajednicama nakon puštanja na slobodu.

Arijevsko bratstvo koristi različite simbole i slike da identifikuje članove i organizaciju, kao i izgovorene ili pisane krilatice i zakletve kako bi se obezbedilo.

U procesu pristupanja ovoj bandi, članovi se “žigošu” tetovažom.

Kao i većina zatvorskih bandi, članovi Arijevskog bratstva obeležavaju se karakterističnim tetovažama. Jedna od najkaraterističnijih podrazumeva zelenu detelinu.

Dizajn obično uključuje reči „Arijevsko bratstvo“, „AB“, „666“, neke znakove specifične za nacistički simbolizam kao što su SS, sig rune i svastike, ali i keltsku ikonografiju.

Drugi načini identifikacije članstva u grupi bile su krilatice „blood in, blood out“ koja simbolizuje doživotno članstvo bez mogućnosti da se napusti banda – osim u slučaju smrti, kao i „zakletvu” od osam redova koju je svaki novi član morao da položi.

Sve tekstove iz serijala „Nadimci članova grupe Velje Nevolje – između mitova i mafijaškog nasleđa“ možete pronaći na sajtu Danas.rs ili na OVOM linku.

Šta je SKY ECC aplikacija i koliko košta?

SKY ECC je platforma za komunikaciju putem mobilnih telefona koja ne može da se instalira na bilo koji telefon. Moguće ju je instalirati na određene iPhone, Blackberry i Google Pixel modele mobilnih telefona.

Najčešće je koriste kriminalci širom sveta i uz pomoć nje nesmetano razmenjuju poruke o svojim aktivnostima, bez rizika da će završiti u zatvoru. Sve do pre nekoliko godina.

Firma koja je razvila aplikaciju je prvo legalno poslovala u SAD od 2008. godine, dok je FBI nije zatvorio i ukinuo platformu.

FBI je kao razlog naveo da je aplikacija postala popularni kanal komunikacije među kriminalnim grupama u zemlji, a nešto slično se dogodilo i u Belgiji i Holandiji prošle godine.

U nizu racija protiv kriminalnih organizacija dešifrovan je deo Sky infrastrukture u zapadnoj Evropi, a zatim je američki FBI zaplenio internet stranicu aplikacije.

Aplikacija zahteva proveru autentičnosti, što znači da niko ne može da pristupi porukama, odnosno da postoje šifre i PIN kodovi.

Ne čuva poruke na memoriji uređaja, niti aplikacija zahteva pristup skladišnoj memoriji, te je stoga vrlo zgodna za razmenu poruka inkriminišućeg sadržaja.

Pristup ovoj aplikaciji se plaća u zavisnosti od toga koliko dugo se aplikacija koristi. Licence se kreću između 600 i 2.200 evra i mogu trajati tri meseca, šest meseci ili godinu dana.

Funkcioniše tako što se kupi njihov specijalni uređaj i SIM kartica koji mogu da ispune bezbednosne zahteve.

Lalić je u svom iskazu naveo da je nabavljao kartice koje je prodavao zvanično za 1.100 evra za šest meseci, 600 evra za tri meseca, a 70 evra za sedam dana, dok je Belivukovoj grupi prodavao po povoljnijoj ceni.

SKY aplikacija se maskira u telefonu kao kalkulator.

Kada se uključi tajni režim, aplikacija izgleda kao bilo koji drugi kalkulator. Da bi se vratila u normalno stanje, potrebno je u kalkulator uneti tačnu kombinaciju brojeva koja će zatim omogućiti pristup.

Postoje i lažne lozinke, koje se unose u slučaju prisile korisnika da otključa aplikaciju. Kada se unese lažna lozinka, aplikacija i svi njeni podaci se brišu, a centrala Sky Ecc je obaveštena da je uređaj ugrožen.

Sve poruke, snimci i fotografije koje se šalju putem aplikacije su šifrovane. U pitanju je poseban način enkripcije zahvaljujući kom niko ne može da presretne komunikaciju.

Aplikacija koristi daleko napredniju enkripciju od aplikacija kao što su WhatsApp, Viber, Signal, Telegram i druge. Takođe, enkripcija SKY ECC aplikacije je kraća, što omogućava razmenu poruka velikom brzinom.

Iako nije jedina aplikacija ovog tipa, SKY je dugo bio najpopularnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari