Nadimci članova grupe Velje Nevolje - između mitova i mafijaškog nasleđa: Koja imena su koristili Belivuk i Miljković na šifrovanoj aplikaciji? 1Foto: Danas

Veljko Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković terete se za niz krivičnih dela – sedam teških ubistava, stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja, otimice, silovanje…

Grupa koja se, prema svedočenjima pojedinih članova, bavila trgovinom narkoticima po Evropi, funkcionisala je iza paravana navijačkih tribina FK Partizana u okviru grupe „Principi“.

Kada su u pitanju ratovi crnogorskih kriminalnih grupa, poznatijih kao „škaljarci“ i „kavčani“, svrstali su se na stranu kavačkog klana.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u ovom postupku se uzda, osim u iskaze trojice članova grupe koji su priznali krivicu i koji su sklopili sporazume o saradnji, u dokaze prikupljene sa aplikacije SKY ECC, preko koje je grupa komunicirala.

Deo tih dokaza, uključujući i fotografije posmrtnih ostataka žrtava, predstavnici vlasti su već prikazali javnosti na konferencijama za medije, a na internetu ih je moguće pronaći gotovo jednim klikom.

Kako je već ranije najavljeno, odbrana će nastojati da obori zakonitost tih dokaza, imajući u vidu da su srpskim istražnim organima oni ustupljeni iz Francuske.

Srđan Lalić, svedok-okrivljeni, tokom svog izlaganja istakao je da je od kraja 2018. godine bio distributer „Skaja“.

On je tokom jednog od svojih izlaganja naveo da je vodio tabelu sa svim informacijama svojih korisnika, a koja sadrži datum kreiranja, broj sim kartice, ko je poručio, ko je platio nalog, kao i to koji je nik.

Kako je naveo svedok-okrivljeni, svaki „Skaj“ nalog je imao korisničko ime, odnosno „nik nejm“, koji se mogao menjati u svakom trenutku.

Članovi kriminalnog klana bili su manje ili više kreativni pri izboru istog, pa se nekolicina okretala i mitologiji, ali i poznatim imenima italijanskog podzemlja.

Danas donosi serijal tekstova o nadimcima koje je koristila grupa Velje Nevolje.

Veljko Belivuk – „Soprano“ i „Sop“

Iako nigde nije zvanično objašnjeno šta tačno nadimci znače, mnogi su vrlo očigledni i jasni. To je slučaj upravo sa nadimkom Veljka Belivuka.

„Evo brate, Papić već pustio priču da je Soprano otet, sad mi pišu na ‘Sky’-u“, navodi se u delu optužnice gde su predstavljeni transkripti razgovora tokom planiranja jedne od otmica koje je grupa počinila.

Upravo se i u ostatku optužnice ovaj nadimak povezuje za vođom grupe – Veljkom Belivukom.

Porodica Soprano verovatno je najpoznatija “televizijska” mafija, kako u Americi odakle i potiče, tako i širom sveta.

Entoni Toni Soprano, po kom je Belivuk najverovatnije i poneo nadimke na SKY-u, na početku serije je glava DiMeo (kasnije Soprano) mafijaške porodice, najjače kriminalne organizacije u Nju Džerziju, a od druge sezone i šef iste kriminalne grupe.

Stvaraoci serije su zamislili Tonija kao lik koji je u „posao“ ušao zahvaljujući svom ocu, koji je bio glavni (capo) u istoj porodici. Posle očeve, mentori lika kog tumači Džejms Gandolfini su bili očevi najbliži saradnici. Nasilje je uvek bilo sastavni deo lika i Tonijevog odrastanja.

U seriji je prikazano i kako je više puta gledao kako njegov otac prebija ljude koji mu duguju pare, pa je tako jednom prilikom, uz Tonijevo prisustvo, jednom od dužnika satarom odsekao prst. Sa druge strane Livija, depresivna i paranoična majka glavnog lika, mu je pretila da će mu nabiti viljušku u oko.

Pozicija šefa porodice Gandolfinijevom liku je donosila mnogo “muka”. Pored svakodnevnih poslovnih problema, lik Tonija Sporana je primoran i da planira ubistva svojih bliskih prijatelja i saradnika, zbog njihovog delovanja protiv „porodice“.

Iako je sve to previše za njega, Tonijevim, scenaristički stvorenim, problemima tu nije kraj. Njih ima i u njegovom porodičnom životu, u odnosima sa svojom ženom i njihovo dvoje dece.

Uzbuđenja svakodnevnog života dovode do napada panike koje Toni sve češće doživljava u toku trajanja serije, te zbog kojih se obraća za pomoć psihijatru – doktorki Dženifer Melfi, sa kojom kasnije pokušava da započne ljubavnu vezu.

Serija takođe prati živote članova Tonijeve porodice, ali i njegovih poslovnih saradnika.

Snimljeno je šest sezona, odnosno osamdeset i šest epizoda i emitovana je od 10. januara 1999. do 10. juna 2007. godine na HBO televiziji.

Ostvarivši veliki komercijalni i kritički uspeh, „Porodica Soprano“ je jedna od najuspešnijih serija u istoriji kablovske televizije.

Navodi iz optužnice i svedočenja svedoka potvrđuju da simbolika i izbor ovog nadimka nije bio u potpunosti nasumičan.

Marko Miljković – „Kratos“ i „Leon“

„Оvaj je morao iz zna se kojih razloga, jedino votka da se vrati pa ostajem inače odoh 20 dana negde. Piše ti Kratos sa Leona sad“, poruka je koju je, prema transkriptima u okviru optužnice, Veljko Belivuk poslao NN licu, dovodeći u vezu dva identiteta na „Skaj“ aplikaciji sa njegovim prijateljem i „kolegom“ – Markom Miljkovićem.

Drugi vođa kriminalne grupe kojoj je suđenje u toku, svoj glavni nadimak na šifrovanoj aplikaciji je našao u mitologiji.

Kratos ili Krat u grčkoj mitologiji predstavlja personifikaciju grube sile, a sin je Stige i titana Palanta.

Prema verovanjima iz grčke mitologije, pošto je Kratosova majka u vreme borbe bogova sa titanima prva pohrlila da pomogne Zevsu, otac bogova je dozvolio njoj i njenoj deci da ostanu uz njega.

Kratos je uvek bio uz Zevsa i izvršavao njegova naređenja. Tako je sa svojom sestrom Bijom okovao Prometeja.

Kratos je okarakterisan kao brutalan i nemilosrdan, a i kao neko ko se više puta rugao i Hefestu i Prometeju, te se zalagao za upotrebu nepotrebnog nasilja.

On, prema verovanju, brani Zevsovu opresivnu vlast i predviđa da Prometej nikada neće pobeći iz njegovih okova.

Iako je personifikovao snagu, silu, moć i suverenu vladavinu, bio je zamišljan poput anđela sa krilima.

Miljkovićev drugi nadimak, “Leon”, ipak je znatno opštiji, pa ga je moguće protumačiti na više načina.

Prva i svakako najočiglednija asocijacija vezuje se za triler, francusko-američke koprodukcije, iz 1994. godine “Profesionalac”, odnosno “Leon: Profesionalac”, koji je režirao Lik Beson.

U filmu glume Žan Reno koji je mafijaški ubica, Gari Oldman kao korumpirani agent Uprave za suzbijanje narkotika, mlada Natali Portman u filmskom debiju kao Matilda, dvanaestogodišnja devojčica koja se sprijateljuje sa plaćenim ubicom pošto joj je porodica ubijena, i Deni Ajelo kao Toni, mafijaški šef koji tom plaćenom ubici daje poslove.

Pojam “Leon” se može naći i u grčkoj mitologiji i to kao nemejski lav. Prema legendi, Heraklov prvi od dvanaest zadataka je bio da ubije nemejskog lava, i kao dokaz donese njegovu kožu kralju Euristeju.

Koža tog lava bila je tako debela da je nijedno oružje napravljeno od čoveka ili boga nije moglo probiti, a mogla ga je ubiti samo ljudska ruka.

Herakle je pokušao lukom i strelom, te toljagom i bronzanim mačem, ali nije uspeo. Herakle je potom odbacio sve svoje oružje i rvao se s lavom na tlu. Na kraju ga je zadavio.

Nakon njegove smrti, Herakle je satima pokušavao da mu odere kožu. Bio je besan jer je mislio da neće uspeti da ispuni svoj zadatak.

Međutim, Atina je došla prerušena u staricu i pomogla mu da shvati da najbolje oruđe kojim bi mogao da razdere lavlju kožu jesu lavlje kandže.

Ispunio je zadatak i nosio je neprobojnu kožu kao svoj oklop. Kralj Euristej, videvši ga tako prekrivenog, od straha se sakrio u veliku bronzanu posudu.

Posle toga sve je nove zadatke Heraklu zadavao glasnik.

Još jedno od objašnjenja Miljkovićevog drugog nadimka možda se krije u serijalu kompjuterskih igrica „Resident Evil“. Jedan od protagonista, Leon Skot Kenedi je Amerikanac italijanskog porekla koji je zaposlen kao federalni agent u Odeljenju za bezbednosne operacije, antiterorističkoj agenciji sa direktnim predsedničkim nadzorom. Ipak, ovo objašnjenje verovatno je najdalje od istine.

Pojam “Leon” širokog je spektra i mogao bi da predstavlja brojne pojmove i likove, a budući da ne postoji siguran način da se proveri, moglo bi biti i još jedno objašnjenje – ne predstavlja ništa konkretno.

SUTRA: Nadimci članova grupe Velje Nevolje – između mitova i mafijaškog nasleđa: I Erik Kantona se našao na „Skaju“

Šta je SKY ECC aplikacija i koliko košta?

SKY ECC je platforma za komunikaciju putem mobilnih telefona koja ne može da se instalira na bilo koji telefon. Moguće ju je instalirati na određene iPhone, Blackberry i Google Pixel modele mobilnih telefona.

Najčešće je koriste kriminalci širom sveta i uz pomoć nje nesmetano razmenjuju poruke o svojim aktivnostima, bez rizika da će završiti u zatvoru. Sve do pre nekoliko godina.

Firma koja je razvila aplikaciju je prvo legalno poslovala u SAD od 2008. godine, dok je FBI nije zatvorio i ukinuo platformu.

FBI je kao razlog naveo da je aplikacija postala popularni kanal komunikacije među kriminalnim grupama u zemlji, a nešto slično se dogodilo i u Belgiji i Holandiji pre dve godine.

U nizu racija protiv kriminalnih organizacija dešifrovan je deo Sky infrastrukture u Zapadnoj Evropi, a zatim je američki FBI zaplenio internet stranicu aplikacije.

Aplikacija zahteva proveru autentičnosti, što znači da niko ne može da pristupi porukama, odnosno da postoje šifre i PIN kodovi.

Ne čuva poruke na memoriji uređaja, niti aplikacija zahteva pristup skladišnoj memoriji, te je stoga vrlo zgodna za razmenu poruka inkriminišućeg sadržaja.

Pristup ovoj aplikaciji se plaća u zavisnosti od toga koliko dugo se aplikacija koristi. Licence se kreću između 600 i 2.200 evra i mogu trajati tri meseca, šest meseci ili godinu dana.

Funkcioniše tako što se kupi njihov specijalni uređaj i SIM kartica koji mogu da ispune bezbednosne zahteve.

Lalić je u svom iskazu naveo da je nabavljao kartice koje je prodavao zvanično za 1.100 evra za šest meseci, 600 evra za tri meseca, a 70 evra za sedam dana, dok je Belivukovoj grupi prodavao po povoljnijoj ceni.

SKY aplikacija se maskira u telefonu kao digitron.

Kada se uključi tajni režim, aplikacija izgleda kao bilo koji drugi kalkulator. Da bi se vratila u normalno stanje, potrebno je u kalkulator uneti tačnu kombinaciju brojeva koja će zatim omogućiti pristup.

Postoje i lažne lozinke, koje se unose u slučaju prisile korisnika da otključa aplikaciju. Kada se unese lažna lozinka, aplikacija i svi njeni podaci se brišu, a centrala Sky Ecc je obaveštena da je uređaj ugrožen.

Sve poruke, snimci i fotografije koje se šalju putem aplikacije su šifrovane. U pitanju je poseban način enkripcije zahvaljujući kom niko ne može da presretne komunikaciju.

Aplikacija koristi daleko napredniju enkripciju od aplikacija kao što su WhatsApp, Viber, Signal, Telegram i druge. Takođe, enkripcija SKY ECC aplikacije je kraća, što omogućava razmenu poruka velikom brzinom.

Iako nije jedina aplikacija ovog tipa, SKY je dugo bio najpopularnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari