specijalni sudfoto FoNet Marko Dragoslavić

U nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, okrivljeni-svedok Srđan Lalić je pričao o načinu upotrebe „Skaj“ aplikacije u moblinim telefonima, kao i o saradnji sa crnogorskim kriminalnim „kavačkim“ klanom.

On je ispričao da je bio distributer „Skaja“ od kraja 2018. godine, a da je prethodno od Belivuka dobio tu aplikaciju 2017, koju je uništio posle ubistva Vlasitimira Miloševića, poznatijeg kao slučaj „ubistva na šinama“.

Kada je postao zvanični distributer „Skaja“ nabavljao je od njih kartice koje je prodavao zvanično za 1.100 evra za šest meseci, 600 evra za tri meseca, a 70 evra za sedam dana, imao je svoje agente prodaje, a bilo je i onih koji su neformalno radili za tu mrežu.

Precizirao je da je imao 1.250 aktivnih korisnika, a kartice je po nešto nižoj ceni prodavao pripadnicima Belivukove grupe, koje je nazvao „ljudima sa stadiona i pripadnicima kavačkog klana“ – 950 evra za šest meseci, a 550 evra za tri meseca.

Lalić je rekao da je vodio preciznu evidenciju o svim korisnicima, sa svim relevantnim podacima – broju kartice, ceni prodaje, ko je i kako platio, ko je preuzeo.

Dodao je i da je imao mrežu u zemljama regiona, Nemačkoj i Švajcarskoj, a širio je i na Turski i Francusku, kartice je plaćao preko Pej-pal naloga i sa svog deviznog računa i banci, uplaćivao je firmi u Torontu, da bi kasnije plaćanja obavljao isključivo u bitkoinima, koje je kupovao iz više izvora, „sa negativnom provizijom“.

Lalić je pre toga govorio i o 700.000 evra koje su, po nalogu jednog od vođa „kavačkog“ klana Radoja Živkovića, preuzeli od „škaljaraca“, a da je, kada je otet, Mile Radulović iz „škaljarskog klana“ rekao da je taj novac dao za ubistvo Marka Miljkovića.

Taj novac je prisvojio Živković, a još u tri navrata sam mu nosio novac u jednu kuću u Zemunu. Jednom je to bilo 30.000 evra za lažne pasoše Severne Makedonije, naveo je on.

Lalić je rekao i da su pripadnici Belivukove grupe dobijali novac i automobile od „kavčana“ za zasluge u „ratu sa suprostavljenim im crnogorskim klanom“ i naveo da je on jednom dobio 10.000, a drugi put 5.000 evra.

Njih nekoliko iz Belivukove grupe je, kako je naveo, za 100.000 evra kupilo plac od jednog hektara kod Pančevačkog mosta, koji se vodio na ime oca braće Budimir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari