Nadimci članova grupe Velje Nevolje - između mitova i mafijaškog nasleđa: Ovog puta nordijska mitologija i popularna kultura 1Foto: Danas

Nadimci stanovnika “podzemlja” neretko svoje korene mogu imati i u popularnoj kulturi ili mitologiji.

U prethodnom tekstu o nadimcima grupe koju su vodili Veljko Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković, a koja se tereti za niz krivičnih dela, bilo je reči o nadimcima drugih pripadnika grupe koji su obuhvaćeni optužnicom i koji su inspiraciju pronalazili u kriminalnom podzemlju.

Klan se inače tereti za sedam teških ubistava, stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja, otmice i silovanje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u ovom postpuku se uzda, osim u iskaze trojice članova grupe koji su priznali krivicu i koji su sklopili sporazume o saradnji, u dokaze prikupljene sa aplikacije Skaj, preko koje je grupa komunicirala.

Srđan Lalić, svedok-okrivljeni, tokom svog izlaganja istakao je da je od kraja 2018. godine bio distributer „Skaja“.

On je tokom jednog od svojih izlaganja naveo da je vodio tabelu sa svim informacijama svojih korisnika, a koja sadrži datum kreiranja, broj sim kartice, ko je poručio, ko je platio nalog, kao i to koji je nadimak.

Kako je naveo svedok-okrivljeni, svaki „skaj“ nalog je imao korisničko ime, odnosno „nik nejm“, koji se mogao menjati u svakom trenutku.

Članovi kriminalnog klana bili su manje ili više kreativni pri izboru istog, pa se nekolicina okretala i mitologiji, ali i poznatim imenima iz “podzemlja” širom sveta.

Danas donosi serijal tekstova o nadimcima koje je koristila grupa Velje Nevolje.

Nemanja Đurić – „Tajson”

“Braćo samo ću da promenim ime grupi zbog Tajsona dok bude vozio ovog da ne vide slučajno mislim ne bi trebalo al da ne bi videli”, poruka je Miloša Budimira u “skaj” grupi tokom sprovođenja jedne od otmica za koju se Đurić tereti.

Nova grupa, novi pinovi za „skaj“, ali nadimci ostadoše isti.

Iako Tajsonu nije potrebno preterano predstavljanje, nekoliko biografskih podataka koji su možda uticali na odluku Đurića da odabere ovaj nadimak, ne može da škodi.

Majkl Džerard „Majk” Tajson bivši je američki profesionalni bokser i svetski šampion u superteškoj kategoriji, koji se takmičio u periodu od 1985. do 2005.

Nadimak mu je na početku karijere bio „Gvozdeni Majk“, a kasnije „Najlošiji čovek na planeti“.

Smatra se jednim od najboljih boksera u superteškoj kategoriji svih vremena, a bio je apsolutni šampion u superteškoj kategoriji od 1987. do 1990.

Prvu titulu osvojio je sa 20 godina, postavši tako najmlađi bokser ikada koji je osvojio titulu u superteškoj kategoriji, što je rekord koji i danas drži.

Prvih 19 borbi u karijeri dobio je nokautom, od čega njih 12 u prvoj rundi.

Prvi je bokser iz superteške kategorije, koji je u istom trenutku držao titule u kategorijama WBA, WBC i IBF.

Godine 1988. postao je „linearni“ šampion, nakon što je nokautom pobedio Majkla Spinksa, u 91 sekundi prve runde.

Prvi poraz doživljava nakon 37 pobeda 1990. godine, nakon nokauta Bastera Daglasa u desetoj rundi.

Godine 1992, osuđen je na šest godina zatvora zbog silovanja, ali je zbog dobrog ponašanja pušten nakon tri.

Po izlasku iz zatvora, 1995, ostvario je četiri pobede zaredom i 1996. godine, vratio je titule u kategorijama WBA i WBC, postavši tako tek šesti bokser u istoriji koji je vratio titulu u superteškoj kategoriji nakon poraza.

Pre njega, to su uradili Flojd Paterson, Muhamed Ali, Tim Vajterspon, Evander Holifild i Džordž Forman.

Nakon što mu je, iste godine, oduzeta titula u kategoriji WBC, izgubio je i titulu u kategoriji WBA porazom od Holifilda u 11. rundi. U revanšu 1997, Tajson mu je odgrizao deo uva, zbog čega je meč prekinut, a Tajson diskvalifikovan.

Boksersku karijeru završio je 2006. nakon što su njegova dva meča zaredom, protiv Denija Vilijamsa i Kevina Mekbrajda prekinuta.

Tajson je bio poznat po svom divljačkom i zastrašujućem stilu boksa, kao i po kontroverznom ponašanju u ringu i van njega. Na šestom je mestu po dužini držanja titule apsolutnog šampiona u superteškoj kategoriji, sa osam odbrana zaredom.

Vladimir Grek – „Ragnarot“

Ime Vladimira Greka može da se pronađe u obe optužnice koje su podignute protiv klana, a tereti se za trgovinu drogom. Za ovo delo je već ranije dva puta osuđivan.

Kako su mediji već ranije preneli, poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić označila ga je kao jednog od organizatora „bakljade“ i skandiranja protiv opozicije i Dragana Đilasa krajem aprila 2020. godine.

Grekov nadimak u optužnici potencijalno je napisan greškom, budući da pojam “Ragnarot” i ne pruža previše logičnih objašnjenja ili pojmova.

Verovatnije je da umesto slova “t”, koje stoji na kraju nadimka u optužnici, treba da stoji “k”, čineći njegov nadimak malo razumnijim.

Ragnarok je termin koji se upotrebljava u nordijskoj mitologiji i opisuje kao poslednja bitka bogova protiv zla, a posle koje nastaje novi poredak, odnosno kraj sveta.

Prethodi mu nekoliko oštrih zima zaredom (Zime Vetrova, Zime Vukova i Zime Mačeva) kao i apokaliptični događaji i simboli poput: bitaka po celom svetu, ubistva među braćom i drugih mitoloških dešavanja.

Ragnarok se u nordijskoj mitologiji opisuje kroz borbe bogova poput borbe Odina i Fernisa, Frejra i Surta, Tira i Grama, Tora i Midgarskih zmija i drugih.

Tokom Ragnaroka, kako mitologija nalaže, sami bogovi će umreti, boreći se protiv zla. Svi svetovi, bogovi, smrtnici i džinovi biće uništeni.

“Nakon Ragnaroka zemlja će se dignuti iz mora, usevi će niknuti, Vidar i Vali će oživeti i vladati u Idavolu, Modi i Magni će naslediti Mjolnir, Balder i Hod će se vratiti iz Hela, a ćerke Sunca će zavladati”, piše u jednom od objašnjenja.

Ovakva verovanja su postavila temelje hrišćanstvu, koje je prodrlo na sever Evrope.

Nordijska mitologija poslednjih godina izuzetno je popularizovana, pa ne čudi što je pronašla svoj put i do balkanskog podzemlja.

Aleksa Stošić – „Riven“

O Aleksi Stošiću se i u javnosti, ali i u optužnici, malo govori. Tereti se za “udruživanje radi vršenja krivičnih dela” i otmicu.

Uskoro puni 23 godine, a u optužnici se navodi da, živi u vanbračnoj zajednici, te da je otac vlasnik stana u kom živi i da ga izdržavaju roditelji.

Neosuđivan je, prema izveštaju iz kaznene evidencije, a kako je sam rekao, vodi se drugi krivični postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Pančevu, zbog krivičnog dela teške telesne povrede.

Specifičan, nadimak “Riven” ne asocira ni na šta konkretno. Jedno od potencijalnih objašnjenja moglo bi se kriti u izvornom obliku glagola iz engleskog jezika – “rive”.

Grupo prevedeno, glagol označava nasilno deljenje, odnosno cepanje nečega, a u ovom slučaju potencijalno i nekoga.

Još jedno objašnjenje moglo bi da leži u svetski popularnoj video igrici “League of Legends” (skraćeno LOL) i jednom od ženskih karaktera koja se upravo zove Riven.

Na internetu je moguće naći i druge igrice sličnog naziva, ali opis istih ne ide u prilog potencijalnom objašnjenju zašto je Stošić izabrao baš ovaj nadimak.

Pojedini imali ne tako specifična imena

Dok su se pojedini oslanjali na mitologiju, kriminalno nasleđe sveta i popularnu kulturu, nekoliko optuženih se odlučilo za vrlo jednostavne i ne preterano specifične i značajne nadimke.

Tako je Nebojša Janković u optužnici prepoznat kao „Hell“ , Nikola Stefanović kao marka automobila, odnosno „BMW“, Marko Andrić kao “Disenador”, Aleksandar Vučeljić kao „Struja“.

Pojedini članovi su svoje nadimke dobili potencijalno po osobinama – Vladimir Dimitrijević je bio „Šeprtlja“, a Filip Ivanovski je poneo nadimak „Angry“ (što na engleskom, u bukvalnom prevodu, znači ljut).

Tek nekolicina, nosila je imena po standardnim nadimcima i prezimenima – Vlade Draganić bio je „Brale“ ili “Boske”, Milovan Tadić „Miksa“, a Nikola Spasojević označen je kao „Topalović“.

SUTRA POSLEDNJI DEO: Nadimci članova grupe Velje Nevolje – između mitova i mafijaškog nasleđa: Ko je ozloglašeni Bari Mils po kom je Lalić poneo šifrovani nadimak

Šta je SKY ECC aplikacija i koliko košta?

SKY ECC je platforma za komunikaciju putem mobilnih telefona koja ne može da se instalira na bilo koji telefon. Moguće ju je instalirati na određene iPhone, Blackberry i Google Pixel modele mobilnih telefona.

Najčešće je koriste kriminalci širom sveta i uz pomoć nje nesmetano razmenjuju poruke o svojim aktivnostima, bez rizika da će završiti u zatvoru. Sve do pre nekoliko godina.

Firma koja je razvila aplikaciju je prvo legalno poslovala u SAD od 2008. godine, dok je FBI nije zatvorio i ukinuo platformu.

FBI je kao razlog naveo da je aplikacija postala popularni kanal komunikacije među kriminalnim grupama u zemlji, a nešto slično se dogodilo i u Belgiji i Holandiji pre dve godine.

U nizu racija protiv kriminalnih organizacija dešifrovan je deo Sky infrastrukture u Zapadnoj Evropi, a zatim je američki FBI zaplenio internet stranicu aplikacije.

Aplikacija zahteva proveru autentičnosti, što znači da niko ne može da pristupi porukama, odnosno da postoje šifre i PIN kodovi.

Ne čuva poruke na memoriji uređaja, niti aplikacija zahteva pristup skladišnoj memoriji, te je stoga vrlo zgodna za razmenu poruka inkriminišućeg sadržaja.

Pristup ovoj aplikaciji se plaća u zavisnosti od toga koliko dugo se aplikacija koristi. Licence se kreću između 600 i 2.200 evra i mogu trajati tri meseca, šest meseci ili godinu dana.

Funkcioniše tako što se kupi njihov specijalni uređaj i SIM kartica koji mogu da ispune bezbednosne zahteve.

Lalić je u svom iskazu naveo da je nabavljao kartice koje je prodavao zvanično za 1.100 evra za šest meseci, 600 evra za tri meseca, a 70 evra za sedam dana, dok je Belivukovoj grupi prodavao po povoljnijoj ceni.

SKY aplikacija se maskira u telefonu kao digitron.

Kada se uključi tajni režim, aplikacija izgleda kao bilo koji drugi kalkulator. Da bi se vratila u normalno stanje, potrebno je u kalkulator uneti tačnu kombinaciju brojeva koja će zatim omogućiti pristup.

Postoje i lažne lozinke, koje se unose u slučaju prisile korisnika da otključa aplikaciju. Kada se unese lažna lozinka, aplikacija i svi njeni podaci se brišu, a centrala Sky Ecc je obaveštena da je uređaj ugrožen.

Sve poruke, snimci i fotografije koje se šalju putem aplikacije su šifrovane. U pitanju je poseban način enkripcije zahvaljujući kom niko ne može da presretne komunikaciju.

Aplikacija koristi daleko napredniju enkripciju od aplikacija kao što su WhatsApp, Viber, Signal, Telegram i druge. Takođe, enkripcija SKY ECC aplikacije je kraća, što omogućava razmenu poruka velikom brzinom.

Iako nije jedina aplikacija ovog tipa, SKY je dugo bio najpopularnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari