Nadimci članova grupe Velje Nevolje - između mitova i mafijaškog nasleđa: I Erik Kantona se našao na "Skaju" 1Foto: Danas

Gotovo da nema osobe u Srbiji koja u protekle dve godine nije čula za kriminalni dvojac Belivuk-Miljković. Ipak, strukturu njihove grupe i akcije koje su sprovodili, ne bi bile moguće bez “vojnika”. Među njima su i braća Miloš i Marko Budimir.

Veljko Belivuk i Marko Miljković, kao i njihova grupa u kojoj su delovala i braća Miloš i Marko Budimir, terete se za niz krivičnih dela – sedam teških ubistava, stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja, otmice, silovanje…

Prema optužnici, braća Miloš (38) i Marko (34) Budimir terete se da su učestvovali u namamljivanju, otmicama i ubistvima žrtava, kao i trgovini drogom.

Zauzimali su značajna mesta u klanu, a jedan od svedoka, svedok-okrivljeni Bojan Hrvatin, izjavio je da su “od početka bili dobri” sa Belivukom i Miljkovićem.

Jedna od žrtava klana, Zdravko Radojević, namamljen je upravo uz pomoć njih, a inače je bio kum upravo Miloša Budimira.

Prema svedočenju Hrvatina, na pitanje Belivuka “ko će da ga reši”, Miloš Budimir je odmah odgovorio: “Ja neću, kum mi je”.

Prema izjavama istog svedoka, Miloš je učestvovao u otmici, prebijanju i mučenju Lazara Vukićevića. Braća Budimir su od ranije poznati policiji, budući da su služili kazne zbog trgovine narkoticima.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u ovom postupku se uzda, osim u iskaze trojice članova grupe koji su priznali krivicu i koji su sklopili sporazume o saradnji, u dokaze prikupljene sa aplikacije SKY ECC, preko koje je grupa komunicirala.

Kako smo već ranije pisali, svedok-okrivljeni Srđan Lalić, tokom svog izlaganja istakao je da je od kraja 2018. godine bio distributer „Skaja“.

On je tokom jednog od svojih izlaganja naveo da je vodio tabele sa svim informacijama svojih korisnika, a koja sadrži datum kreiranja, broj sim kartice, ko je poručio, ko je platio nalog, kao i to koji je nadimak.

Kako je naveo svedok-okrivljeni, svaki „Skaj“ nalog je imao korisničko ime, odnosno „nik nejm“, koji se mogao menjati u svakom trenutku.

Članovi kriminalnog klana bili su manje ili više kreativni pri izboru istog, pa se nekolicina okretala i mitologiji, ali i poznatim imenima italijanskog podzemlja.

Danas donosi serijal tekstova o nadimcima koje je koristila grupa Velje Nevolje.

Miloš Budimir – „Ares“

‘“Arese’ ne preskači mi te sočne detalje, kreni od početka brate, zamisli kreneš knjigu od 500 strana, a čitaš sa 347, nije zanimljivo, moraš da kreneš od prve, ja znam da je to tebi naporno brate, ali daj malo da uživamo i mi“, poruka je Veljka Belivuka u „Skaj“ grupi na koju se nadovezuje upravo Ares – Miloš Budimir.

Okrivljeni Miloš Budimir još jedan je od članova grupe koji je inspiraciju za nadimak poneo, najverovatnije, iz grčke mitologije, budući da je za šifrovano ime uzeo “Ares”, po grčkom bogu rata.

Ares je, prema legendi, jedan od dvanaest olimpskih božanstava i najstariji sin vrhovnog boga Zevsa i Here.

U helenskoj književnosti, on često predstavlja fizički ili nasilni i neukroćeni aspekt rata, za razliku od njegove sestre Atine u oklopu, čije funkcije kao inteligentne boginje uključuju vojnu strategiju i veštine vojskovođe.

Pandan Aresa u rimskoj mitologiji je Mars.

Grci su bili ambivalentni prema Aresu: iako je otelotvoravao fizičku hrabrost neophodnu za uspeh u ratu, on je bio opasna sila, „preplavljujuća, nezasitna u borbi, destruktivna i sklona pokolju ljudi”.

Njegovi sinovi Fob (strah) i Dim (teror) i njegova ljubavnica, ili sestra, Enio (zavada) su ga pratili na njegovim ratnim kočijama.

Marko Budimir – “Kantona“

„О gde si ‘Kantona’ burazeru moj, šta si radio našem drugu pričaj“, Belivukove su reči u Skaj grupi kojima je oslovio Marka Budimira, pokazuju dokazi iz optužnice.

Kada je u pitanju Marko Budimir, nadimak “Kantona”, gotovo izvesno je preuzeo od prezimena legendarnog francuskog fudbalera Erika Danijela Pjera Kantone.

Igrao je za reprezentaciju Francuske, klubove u Francuskoj i Engleskoj, a naročito je bio uspešan u dresu Mančester junajteda, gde je stekao status legende.

Dva puta je osvajao francusko prvenstvo sa Olimpikom iz Marseja, pet puta je osvojio prvenstvo Engleske – jednom sa Lidsom i četiri puta sa Mančester junajtedom.

Osvojio je i kup Francuske sa Monpeljeom gde je nastupao kao pozajmljeni igrač Marselja, sa Mančester junajtedom je osvojio i dva FA kupa Engleske, a uzeo je i četiri trofeja u tzv. Čeriti šildu odn. superkupu Engleske – jedan sa Lidsom, a tri sa Mančester junajtedom.

„Kada galebovi prate ribara, to je zato što misle da će sardine biti bačene u more”, kultna je Kantonina rečenica koju je izgovorio na konferenciji za novinare nakon incidenta u Kristal palasu kada je nogom udario protivničkog navijača i zaradio devetomesečnu suspenziju.

Kantona je novinarima u suštini rekao da im „neće baciti sardine“ – na najelokventniji mogući način.

„On jednostavno ne želi da ostane ovde i da se sastaje sa vama i odgovara na pitanja jer mu je dosta. Mislim da je bio pod ogromnim pritiskom”, rekao je svojevremeno Moris Votkins, pravni direktor Mančester junajteda.

Narav mu je prgava i nepredvidiva, što mu je pomagalo na terenu. Isticao se i svojim imidžom – obrijanom glavom i uspravnom kragnom na dresu. Svojom veštinom i pojavom postao je uzor mnogih igrača i idol fudbalskih navijača.

Posle završetka fudbalske karijere bavio se glumom u komedijama i promocijom fudbala na pesku.

Bio je trener francuskog tima u fudbalu na pesku koji je 2005. osvojio Svetsko prvenstvo.

O njemu je 2009. godine čuveni britanski režiser Ken Louč snimio film – Looking for Eric.

SUTRA: Nadimci članova grupe Velje Nevolje – između mitova i mafijaškog nasleđa: Koji su svetski kriminalci poslužili kao inspiracija „vojnicima“ klana?

Šta je SKY ECC aplikacija i koliko košta?

SKY ECC je platforma za komunikaciju putem mobilnih telefona koja ne može da se instalira na bilo koji telefon. Moguće ju je instalirati na određene iPhone, Blackberry i Google Pixel modele mobilnih telefona.

Najčešće je koriste kriminalci širom sveta i uz pomoć nje nesmetano razmenjuju poruke o svojim aktivnostima, bez rizika da će završiti u zatvoru. Sve do pre nekoliko godina.

Firma koja je razvila aplikaciju je prvo legalno poslovala u SAD od 2008. godine, dok je FBI nije zatvorio i ukinuo platformu.

FBI je kao razlog naveo da je aplikacija postala popularni kanal komunikacije među kriminalnim grupama u zemlji, a nešto slično se dogodilo i u Belgiji i Holandiji prošle godine.

U nizu racija protiv kriminalnih organizacija dešifrovan je deo Sky infrastrukture u zapadnoj Evropi, a zatim je američki FBI zaplenio internet stranicu aplikacije.

Aplikacija zahteva proveru autentičnosti, što znači da niko ne može da pristupi porukama, odnosno da postoje šifre i PIN kodovi.

Ne čuva poruke na memoriji uređaja, niti aplikacija zahteva pristup skladišnoj memoriji, te je stoga vrlo zgodna za razmenu poruka inkriminišućeg sadržaja.

Pristup ovoj aplikaciji se plaća u zavisnosti od toga koliko dugo se aplikacija koristi. Licence se kreću između 600 i 2.200 evra i mogu trajati tri meseca, šest meseci ili godinu dana.

Funkcioniše tako što se kupi njihov specijalni uređaj i SIM kartica koji mogu da ispune bezbednosne zahteve.

Lalić je u svom iskazu naveo da je nabavljao kartice koje je prodavao zvanično za 1.100 evra za šest meseci, 600 evra za tri meseca, a 70 evra za sedam dana, dok je Belivukovoj grupi prodavao po povoljnijoj ceni.

SKY aplikacija se maskira u telefonu kao kalkulator.

Kada se uključi tajni režim, aplikacija izgleda kao bilo koji drugi kalkulator. Da bi se vratila u normalno stanje, potrebno je u kalkulator uneti tačnu kombinaciju brojeva koja će zatim omogućiti pristup.

Postoje i lažne lozinke, koje se unose u slučaju prisile korisnika da otključa aplikaciju. Kada se unese lažna lozinka, aplikacija i svi njeni podaci se brišu, a centrala Sky Ecc je obaveštena da je uređaj ugrožen.

Sve poruke, snimci i fotografije koje se šalju putem aplikacije su šifrovane. U pitanju je poseban način enkripcije zahvaljujući kom niko ne može da presretne komunikaciju.

Aplikacija koristi daleko napredniju enkripciju od aplikacija kao što su WhatsApp, Viber, Signal, Telegram i druge. Takođe, enkripcija SKY ECC aplikacije je kraća, što omogućava razmenu poruka velikom brzinom.

Iako nije jedina aplikacija ovog tipa, SKY je dugo bio najpopularnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari