Ko je pretekao Beogradski univerzitet na Šangajskoj listi? 1Foto: Bojan Cvejić

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Zoran Nikolić kaže za Danas da pad UB na Šangajskoj listi nije drastičan, a kao glavni razlog navodi stagnaciju u broju naučnih radova koje objavljuju nastavnici i istraživači zaposleni na Beogradskom univerzitetu.

– Prošle godine smo bili na 464. mestu, a po mojoj proceni ove godine smo pali za 40 do 50 mesta i nalazimo se pri vrhu grupe u kojoj su plasirani univerziteti između 501. i 600 mesta. Pretekli su nas uglavnom azijski univerziteti, i to drugi i treći ešelon univerziteta iz Kine. To su zapravo drugi ili treći univerzitet iz većih kineskih gradova ili prvi univerzitet iz nekog manjeg kineskog grada. Osim toga, među prvih 500 na listi su plasirani i neki specijalizovani univerziteti, a desilo se i da velike zemlje puput Indije i Pakistana sada imaju univerzitete u toj grupi. Što se tiče okruženja, Univerzitet u Ljubljani je na istoj poziciji kao i Beogradski, dok je Univerzitet u Zagrebu između 601. i 700. mesta. Od grčkih univerziteta, među prvih 500 je ostao samo Kapodistrijski iz Atine, dok ih je ranije bilo više – analizira Nikolić.

Kao glavni razlog postepenog pada Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi, on navodi stagnaciju u broju naučnih radova.

– Od 2012. svake godine publikujemo gotovo isti broj naučnih radova, a to su nam najznačajniji poeni. Faktički, u svetu se svake godine stvara tri odsto više radova, a mi smo na istom broju – objašnjava Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.