Ko su kandidati za Đurđevdansku nagradu koju dodeljuje grad Kragujevac? 1Foto: Z. S. M.

Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja utvrdio je listu kandidata za Đurđevdansku nagradu, godišnju nagradu grada Kragujevca.

Ona se dodeljuje za dostignuća koja su fizička i pravna lica postigla u prethodnoj godini za oblast obrazovanja, umetnosti, nauke, medicine, arhitekture i urbanizma, novinarstva, sporta, privrede i humanitarnog rada.

Odbor je ove godine prihvatio 22 predloga koji ispunjavaju uslove, a reč je o fizičkim licima koja imaju prebivalište na teritoriji Kragujevca i pravnim licima koja imaju sedište na teritoriji Grada.

U oblasti umetnosti za Đurđevdansku nagradu nominovani su Saša Vujić Vuja, za 40 godina rada i postojanja pank grupe KBO, Slobodan Ćirović, za roman “Razgovori kod inspektora i priče o đavolu”, Aleksandar Laković, Bratislav Milanović i Svetomir Madžarević, za monografsku publikaciju “Lovac, vesnik lovačke štampe u Srbiji”, Dejan Petrović, za osvojenu prvu nagradu na 17. izložbi pozorišnih plakata i grafičkog oblikovanja, u okviru 67. Sterijinog pozorja i Petar Todorović, za roman “Otkucaji duge”.

Katarina i Veljko Leković nominovani su za oblast nauke, za istorijsku monografiju “Kragujevac između dva svetska rata, knjiga 2, Kulturno – društvene prilike u Kragujevcu: 1918-1941” i članak “Konzervacija i restauracija”, koji su prikazani u naučnom i stručnom časopisu “Anali”.

Za nagradu u oblasti nauke nominovana je i dr Valentina Opančina, za naučni rad objavljen u naučnom i stručnom časopisu “Radiology” i osvojenu nagradu Evropskog udruženja neuroradiologa i Evropske škole radiologije.

U oblasti medicine jedini nominovani je Apotekarska ustanova Kragujevac za unapređenje usluga u svojim objektima i kompletne zdravstvene zaštite u 2022. godini.

Dušan Spasojević predložen je za Đurđevdansku nagradu u oblasti arhitekture, za učestvovanje u izradi projekata mostovskih konstrukcija na projektima “Moravski koridor” i “Obilaznica grada Kragujevca”.

Za nagradu u oblasti novinarstva predloženo je Udruženje Prvi prvi na skali za kreativan doprinos uređenju istoimenog portala i sajta “Ekologija Kragujevac”.

Za postignute rezultate u vaspitno – obrazovnom radu u 2022. godini u oblasti obrazovanja predložene su Katarina Jevremović i Milica Vujsić, Predškolska ustanova “Vrabac” i Slavica Đorđević. Za nagradu u istoj oblasti predložena je i OŠ “Prota Stevan Popović”, za formiranje jedinstvene slobodne vannastavne aktivnosti “Nasleđe moga kraja”.

U oblasti sporta, za postignute rezultate u trenerskom radu i sportskom plesu nominovan je Miodrag Savić, dok je za osvojene zlatne medalje u Kupu Srbije i Evropskom prvenstvu u Norveškoj u disciplini vazdušna puška i malokalibarska puška za Đurđevdansku nagradu predložena Teodora Vukojević.

U istoj oblasti predložen je i Srđan Ristić za obaranje Ginisovog rekorda 25 barpija u što kraćem vremenu, osvojenu titulu Balkanskog šampiona u fitnes čelendžu i organizaciju Večeri Ginisovih rekorda.

Za doprinos u razvoju poljoprivrede za nagradu je u toj oblasti nominovana Milana Stojadinović.

U oblasti humanitarnog rada nominovani su Saša Alempijević i Tatjana Marinković, za organizaciju većeg broja humanitarnih akcija u 2022. godini, Danijela Nešović, za organizaciju humanitarnih akcija za pomoć deci sa autizmom i Petar Todorović, za organizaciju i finansiranje akcije podele novogodišnjih paketića deci samohranih roditelja.

O izboru najboljih među nominovanima odlučiće komisija, koju bi trebalo, u skladu sa Statutom grada i odlukom o dodeli priznanja, da formira gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Komisija će nakon toga predložiti dobitnike Đurđevdanske nagrade i proslediti svoj izbor odbornicima Skupštine grada, koja će doneti konačnu odluku.

Sednica bi, prema rečima predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića, trebalo da se održi u aprilu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari