Ko su kandidati za novog predsednika SANU? 1Foto: SANU

Kompozitor Svetislav Božić i fizičar Zoran Knežević su kandidati za novog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Izborna skupština na kojoj će se birati časnici SANU biće održana 30. marta, u 11 sati, rečeno je Danasu u toj instituciji.

Na jučerašnjoj sednici utvrđeni su i kandidati za dva potpredsednika i generalnog sekretara.

Za potpredsednika SANU iz reda članova Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, Odeljenja tehničkih nauka i Odeljenja medicinskih nauka predloženi su Miodrag Mateljević i Zoran V. Popović, a za potpredsednika SANU iz reda članova Odeljenja jezika i književnosti, Odeljenja društvenih nauka, Odeljenja istorijskih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti predloženi su Miodrag Marković i Slavenko Terzić.

Kandidati za novog generalnog sekretara SANU su Nebojša Lalić i Dušica Lečić Taševski.

Svetislav Božić je član Odeljenja za umetnost SANU. Za dopisnog člana je izabra 2016, a za redovnog 2021. Završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde je bio redovni profesor.

Pored pedagoške delatnosti na matičnom fakultetu držao je predavanja na brojnim univerzitetima u inostranstvu.

Komponovao je preko 220 kompozicija različitih žanrova, od solističkih, kamernih, horskih, orkestarskih do vokalno-instrumentalnih. Njegova muzika je izvođena u 20 zemalja, u prestižnim koncertnim dvoranama.

Zoran Knežević je redovni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke. Za dopisnog člana SANU je izabran 2009, a za redovnog 2015. godiine.

Završio je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, bio je direktor Astronomske opservatorije u Beogradu od 2002. do 2014. Trenutno je generalni sekretar SANU.

Prema Statutu SANU, predsednik, potpredsednici i generalni sekretar SANU biraju se od redovnih članova na četiri godine.

Da bi bili izabrani potrebno je da dobiju većinu glasova od ukupnog broja svih članova SANU u radnom sastavu umanjenog brojem onih članova koji su stalno nastanjeni u inostranstvu, kao i članova koji nisu duže od godinu dana učestvovali u radu SANU, ukoliko oni ne prisustvuju Skupštini.

U slučaju da predloženi kandidati ne dobiju potrebnu većinu, postupak kandidovanja i izbora se obnavlja po mogućstvu na istoj sednici Skupštine, a najkasnije u roku od 30 dana.

Predstavljajući svoj program, akademik Svetislav Božić je naglasio da je SANU nestranačka institucija, koja neopterećena dnevnom politikom osluškuje svet oko sebe i ima obavezu da utiče na harmonizaciju odnosa u sferi javnog života.

Kako je istakao, jedan od njegovih razloga za kandidaturu za predsednika SANU je ideja da se umetnost probije na još veći rang u Akademiji, kako bi došlo do neophodne ravnoteže sa prirodnim naukama.

Čelna ličnost SANU je, prema Božićevom mišljenju, u plemenitoj obavezi da se stara o dobrom balansu individualnog i kolektivnog principa i da pozove najznačajnije sekularne institucije u državi na dominaciju mira i kreativne harmonije.

Akademik Zoran Knežević je istakao da se kroz obavljanje dužnosti  generalnog sekretara SANU uverio koliko je neophodno da Akademija u svom delovanju u svakom pogledu ostane svoja, odmerena, dostojanstvena, ali i spremna da se suoči sa najvažnijim izazovima sadašnjeg trenutka.

Prema njegovom mišljenju, SANU treba da bude dostojna tradicije koju baštini, ali i da odgovori na izazove bremenitih vremena i raznih iskušenja u kojima se naš narod i država nalaze.

Kao jedan od glavnih zadataka budućeg predsednika SANU, Knežević je naveo potrebu da se obezbedi racionalno i realno ostvariv kontinuitet rada Akademije, kao zaloge za uspešan nastavak njene misije i garancije za unapređenje njenih brojnih aktivnosti.

Knežević je naglasio da su upravo brojne i raznovrsne aktivnosti SANU, od kojih su mnoge započete u prethodnih osam godina, doprinele da se Akademija uspostavi kao istaknuti centar intelektualnog, naučnog i duhovnog života u našoj sredini.

Među prioritetima, kako je kazao, su nastavak rada na kapitalnim nacionalnim projektima, kao što su izrada Rečnika SANU i Srpske enciklopedije.

On je istakao da je za svaki uspešan poduhvat neophodan skladan tim saradnika i da je uveren da će svi izabrani časnici SANU svojim znanjem unaprediti rad  najviše naučne i umetničke ustanove u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari