darija kisićfoto BETAPHOTO/Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/Dejan Urošević

Koalicija „Otvoreno o konkursima“ (OKO) je danas saopštila da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju nastavlja s praksom netransparentne dodele sredstava udruženjima „koja ne deluju u relevantnim oblastima“, i da, kako je ukazala, „o rezultatima njihovog rada postoji ikakav trag“.

Koalicija je navela da od Ministarstva traži da preispita „preliminarnu listu podržanih projekata“ na tim konkursima.

U saopštenju piše da je to ministarstvo 23. januara objavilo četiri javna poziva za podnošenje predloga programa za dodelu dotacija za projekte porodično-pravne zaštite, te da je panirano da se potroši 215 miliona dinara.

Navedeno je da je to ministarstvo 5. marta objavilo liste predloga projekata i liste prdloga za njihovo vrednovanje i rangiranje za finansiranje.

„Od ukupno 251 pristiglih predloga, na listama vrednovanja i rangiranja projekata predloženih za donošenje odluke o finansiranju, našlo se 91“ – prenela je organizacija Gradjanke inicijative, članica koalicije „OKO“.

U saopštenju piše da su među ti udruženjima i ona koja deluju u oblastima koja nisu bila predmet poziva, a „značajan broj ne ispunjava prvi formalni uslov za podršku – da su statutom predvideli da se ciljevi zbog kojih su osnovani ostvaruju u oblasti navedenim u pozivu“ što je „eksplicitno kršenje odredaba konkursa“.

Na tim listama, ukazano je, „nije objavljen broj bodova koji su dobili pojedinačni projekti, predloženi iznos za finansiranje, ni to koje formalne ili druge kriterijume nisu ispunila udruženja čiji projekti nisu predloženi za finansiranje“.

Zato što „objavljeni spisak predstavlja tek preliminarnu listu podržanih projekata, koalicija OKO zahteva od Ministarstva da preispita listu projekata predloženih za finansiranje na ovim konkursima“.

Od Ministarstva je traženo i da „u cilju transparentne i fer prakse raspodele budžetskog novca objavi broj bodova koji su dobili pojedinačni projekti, i razloge zbog kojih određeni projekti nisu predloženi za finansiranje“.

U saopštenju se podseća da su protiv bivšeg ministra Radomira Dmitrovića i „drugih NN lica u istom Ministarstvu“ Građanske inicijative podnele krivičnu prijavu jer su propustili dužnost vršenja nadzora prilikom sprovođenja takvih konkursa 2022. godine.

Koaliciju „OKO“ čine: Asocijacija Duga, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, BIRN Srbija, Bečejsko udruženje mladih – BUM, Centar za evropske politike, Centar Živeti uspravno, FemPlatz, Forum civilne akcije – FORCA, Građanske inicijative, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Krovna organizacija mladih Srbije, Nacionalna koalicija za decentralizaciju , Res Publika, Tim 42, i Transparentnost Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari