Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji traži ukidanje Prostornog plana Jadra 1Foto: Energija Kostolac

Predsednik Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) Zvezdan Kalmar i predstavnici udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ predali su danas pismo Republičkoj direkciji za vode kojim traže najhitnije stavljanje van snage Prostornog plana područja posebne namene „Jadar“ zbog opasnosti od zagađenja vodoizvorišta i netačno prikazanih bilansa vode koja će se, otvaranjem rudnika, koristiti.

Kalmar je povodom Svetskog dana voda 22. marta, posle predaje zahteva, rekao za Betu da je kompanija Rio Tinto sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji na otvaranju rudnika litijuma kod Loznice u planu korišćenja voda navela deset do 20 puta manju količinu vode koja će joj biti neophodna u slučaju da se otvori rudnik.

„Rudnik će, kako je planirano, trošiti više vode nego cela Mačva“, rekao je Kalmar.

Dodao je da je realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, koji predviđa crpljenje vode iz aluvijona Drine, a koji je regionalno izvorište vodosnabdevanja Mačve, u „najdirektnijoj suprotnosti sa Prostornim planom Republike Srbije“.

Projekat je, prema njegovim rečima, u suprotnosti i sa Strategijom upravljanja vodama i Vodnim uslovima koji su dati za projekat rudnika „Jadar“.

Osim dovođenja vodoizvorišta u opasnost, kako je rekao, sporan je i kriterijum vezan za planirani stepen prečišćenja i ispuštanja otpadnih voda u reku Jadar i Drinu.

Kalmar je rekao da se ne sme tolerisati izgovor da će se štetne materije nakon ulivanja u reku Drinu „razblažiti, te će tako biti u okviru propisanih graničnih vrednosti“.

Istakao je da „skoro nigde na svetu ne postoje dopuštene granične vrednosti za sadržaj litijuma u vodama, osim na Mauricijusu“.

„To se ne sme dozvoliti ni u međunarodnoj reci kakva je Drina“, rekao je Kalmar i dodao da Rio Tinto nije uradio studiju uticaja na životnu sredinu kao ni na prekograničnu teritoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.