Koalicija za slobodu medija traži od RTV da ne ukida O radio 1Foto: NUNS

Rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) na čelu sa direktorom Goranom Karadžićem navodno namerava da ukine Omladinski radio pokrajinskog javnog servisa, poznatiji kao „O“ radio.

Zbog toga je Koalicija za slobodu medija pozvala danas rukovodstvo RTV da se izjasni o namerama vezanim za dalje funkcionisanje ovog medija.

Iz Koalicije za slobodu meidja su u saopštenju dodali da je apsolutno neprihvatljivo da zaposleni u redakciji O radija o „planu“ generalnog direktora RTV-a da ukine taj medij saznaju iz drugih medija, a da im se niko od rukovodstva prethodno nije obratio niti obrazložio takvu „odluku“.

„Plasiranje u javnost navodnih odluka rukovodstva RTV-a o gašenju Omladinskog radija RTV-a preko trećih lica je neprofesionalno, neozbiljno, ali i opasno – jer podseća na metode svojstvene autoritranim sistemima sklonih samovlašću“, istakli su iz Koalicije u saopštenju.

Naglasili su da ukoliko je takva odluka zaista doneta, način njenog saopštavanja neprihvatljiv je i sa stanovišta odgovornosti rukovdstva RTV-a prema građanima koji finansiraju pokrajinski javni servis“, poručili su u saoštenju iz Koalicije.

Dodali su i da je takva odluka, ukoliko je doneta, u suprotnosti sa zakonskom ulogom javnih servisa, javnim interesom i ugrožava medijske slobode.

„Podvlačimo da je Zakonom o javnim medijskim servisima posebno istaknuta uloga javnog servisa u ostvarivanju javnog interesa, a „O“ radio je upravo primer medijskog sadržaja koja je u funkciji javnog interesa, primer koji bi trebalo da slede i drugi medijski programi RTV-a, a pre svega kada su u pitanju informtivni sadržaji“, naveli su u saopštenju iz Koalicije.

Iz ove organizacije su istakli da očekuju odgovor rukovodstva RTV-a o daljem statusu „O“ radija i zaposlenih u toj redakciji.

„O dešavanjima u pokrajinskom javnom servisu i najavi gašenja medija namenjenog mladima – čime se uskraćuje ostvarivanje javnog interesa ove populacije i urušavaju medijske slobode – obavestićemo OEBS, Delegaciju EU u Srbiji, te sve relevantne novinarske i medijske međunarodne organizacije“, zaključili su u saopštenju iz Koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari