srbijagasfoto FoNet/Nenad Ðorđević

Skok cena gasa u Evropi neće uticati na stabilnost snabdevanja ovim energentom u Srbiji, rekao je Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike zadužen za naftu i gas.

Kako je navedeno u saopštenju iz ministarstva, tržište gasa u Srbiji je u ovom trenutku stabilno i snabdeveno dovoljnim količinama.

„Tržište gasa u Republici Srbiji je stabilno, obezbeđene su dovoljne količine ovog energenta i u podzemnom skladištu Banatski dvor. U toku su pregovori „Srbijagasa“ i ruskog partnera „Gasprom“ o novom, dugoročnom ugovoru kojim će se obezbediti stabilno snabdevanje prirodnim gasom i u narednom periodu“, izjavio je Kojčić.

On je rekao da je na skok cena na evropskom tržištu uticalo nekoliko faktora, između ostalog i činjenica da je zima dugo trajala, da je bilo kvarova na gasovodima kojima se ovaj energent doprema iz Rusije u zapadnu Evropu, zbog čega su skladišta gasa u evropskim državama bila gotovo prazna, ali da se to neće odraziti na stabilnost snabdevanja u Srbiji.

„Postpandemijska kriza je dovela do rasta cena gasa na evropskom i svetskom tržištu, kao i problemi sa isporukom iz Rusije ka evropskim zemljama. Osim toga, na rast cena će uticati i povećana potražnja Kine, koja želi da obezbedi dodatne količine gasa za svoju privredu“, rekao je Kojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari