Koliko bačeni otpad "živi" u Jadranskom moru? 1Rovinj, Foto: Bojan Cvejić

Ukoliko bacite koru banane u Jadransko more, trebaće joj četiri nedelje da se razgradi. Papiru šest sedmica, a staklenoj flaši čak 4.000 godina.

Kako bi ukazala na problem zagađenja Jadranskog mora, hrvatska inicijativa „Green Sail“ napravila je infografiku na kojoj su predstavili predmete koje ljudi najčešće bacaju u Jadran i vreme potrebno da se razgrade.

„Turistička sezona se polako zahuktava zbog čega smatramo da je ovo savršeno vreme za objavu ovakvog sadržaja“, istakli su iz Green Sail-a.

Ta neprofitna organizacija podseća da ukazuje na zagađenje Jadrana, kako bi osvestili nautičare, turiste i lokalnu zajednicu o tom rastućem problemu.

Kako se navodi, kartonskoj kutiji je u moru potrebno dva mesea da bi se razgradila, majici pet meseci, opušcima cigareta i čarapama po pet godina, plastičnoj kesi 20 godina, a kožnoj cipeli čak 45 godina.

Proći će, zatim, 50 godina da se u Jadranu razgradi čaša od striropora ili plovak, 100 godina za bateriju i 200 za limenku. Plastičnoj flaši i pelenama potrebno je 450 godina, udici i najlonu za pecanje 600 godina, a plastičnom priboru za jelo 1.000 godina.

Posle staklene flaše, najviše vremena za ovaj proces potrebno je gumi, odnosno moralo bi da prođe 2.000 godina.

(foto: Green Sail)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari