Koliko još ubijenih žena? 1

Proteklog vikenda u Srbiji su dve žene ubijene u porodici, a novinske naslovnice i članci ponovo su puni senzacionalističkih fotografija i izjava, upozorava danas Mreža Žene protiv nasilja

i pita zašto se ženama neprekidno upućuje poziv da prijave nasilje, kada ni dve prijave nisu uticale na to da ishod bude drugačiji?

Zloupotreba alkohola, istorijat vršenja nasilja, pretnje nasiljem i ubistvom, nasilje u lokalnoj zajednici, učešće u ratovima, posedovanje oružja i pristup oružju, dve prijave za nasilje u porodici – nisu bile dovoljne da nadležne institucije procene rizik i spreče da M.I. (60) ubije suprugu R.I. (62) i njihovog zajedničkog sina D.I. (24), stoji u saopštenju Mreže.

U protokolu za postupanje policijskih službenika među najčešćim rizicima po život žrtve u slučajevima nasilja u porodici, navodi se upravo većina tih faktora.

U drugom slučaju proteklog vikenda ubijena je LJ.V. (51) je usmrtio sin M.V (33).

Koliko još puta treba da pročitamo isti scenario? Kada će institucije u Srbiji početi da snose odgovornost za (ne)činjenje? Zahtevamo da se istraži gde su učinjeni propusti i spreči da i druge žene budu ubijene, stoji u saopštenju i poručuje: Kaznimo neodgovorno postupanje institucija!

Koliko žena još treba da bude ubijeno da bi institucije u Srbiji počele da primenjuju ono što im zakon nalaže, upitala je Mreža Žene protiv nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari