Koliko prosvetnih radnika je spremno da štrajkuje? 1foto FoNet Milica Vučković

Nastavak pregovora predstavnika sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja sa premijerkom Anom Brnabić zakazan je za 5. oktobar, a od ishoda tog sastanka zavisi da li će biti štrajka u školama.

Prethodni pregovori, održani dan uoči protesta prosvetnih radnika u Beogradu, završeni su bez dogovora, uz obećanje da se socijalni dijalog nastavlja i da će poziv za nastavak razgovora dobiti u prvoj nedelji oktobra.

Time je „pao u vodu“ plan sindikalaca da u zakonski štrajk sa skraćenim časovima na 30 minuta stupe od 9. oktobra, s obzirom da se štrajk mora najaviti bar 10 dana unapred.

Protest u Beogradu okupio je, prema proceni samih sindikata, između četiri i pet hiljada zaposlenih što je za jedne dobar odziv, a za druge skroman, budući da je poziv za učešće upućen celoj javnosti i što je još značajnije, imajući u vidu da je ovo posle mnogo godina skup u čijoj su organizaciji učestvovala sva četiri reprezentativna sindikata.

Pozivu se ipak nisu odazvali svi, a upravo ti „bojkotaši“ našli su se na udaru kritika članova nekih govornika na protestu, ali i u kasnijim sindikalnim saopštenjima.

Krajnje neobično, s obzirom na to da su sa dosadašnjih protesta (čak i kad su sindikati bili razjedinjeni) kritike upućivane isključivo vlasti.

Koliko prosvetnih radnika je spremno da štrajkuje? 2
Foto: Luca Marziale

Indikativno je da su ovog puta izostale govorancije sindikalnih lidera što se može različito tumačiti, ali je utisak da su oni prilično suzdržani.

Da li je razlog to što su navodno dobili „packe“ u Vladi „jer su našli da se bune u trenutku kada zemlji preti rat na Kosovu“ ili je reč o osmišljenoj strategiji?

Uočljivo je da su sindikati u borbu za poboljšanje materijalnog položaja ušli sa nedovoljno jasnim zahtevima, što su im zamerili i sami prosvetni radnici.

Predstavnici sindikata su pre protesta tražili da početna plata nastavnika bude jednaka proseku Republike, ali u zahtevu koji su predali Vladi stoji da bi trebalo izjednačiti prosečnu zaradu u obrazovanju sa republičkim prosekom.

Ostalo je nejasno zašto se odstupilo od prvobitnog zahteva.

U moru dilema su i pitanja kako će najava predstojećih izbora u decembru uticati na pregovore, koja vlada će ispuniti obećanje ako dođe do dogovora i protiv koga će se štrajkovati, ako se izbori raspišu.

I na kraju ključno pitanje: koliko je prosvetnih radnika spremno da štrajkuje znajući da bi vlast pribegla oprobanom receptu da odbijanjem od plata uguši bunt i tako umanji ionako skromne zarade u obrazovanju.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari