Kolubarske: Divčibarama preti ekološka katastrofa 1Foto: Wikipedia

Ukoliko na Divčibarama bude nastavljena gradnja hotela i apartmanskih objekata, bez rešenog velikog problema nepostojanje kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda, ovom turističkom centru preti ekološka katastrofa. 

Portal Kolubarske.rs pišu da je pre dve godine sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima izgrađen primarni kolektor, ali ne i sekundarna kanalizaciona mreža i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, tako da se iz većine postojećih objekata sve fekalne i otpadne vode izlivaju u divčibarske vododerine, potoke i reke, a skoro svakodnevno se otvaraju nova gradilišta.

Trenutno se na Divčibarama gradi ili se privodi kraju izgradnja dva hotela i čak 21 apartmanski objekat.

Prema urbanističkim uslovima, do pre nekoliko meseci, bilo je moguće izgraditi turistički objekat bez priključka na kanalizacionu mrežu uz obavezu izgradnje septičke jame za odvod otpadnih i fekalnih voda.

Prvo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Divčibarama izgrađeno je pre 45 godina, ali je radilo manje od godinu dana. Danas se taj objekat koristi za potrebe ski staze „Crni vrh“, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, Ministarstvo trgovine, turizma i usluga je 2006. godine, u okviru programa korišćenja sredstava namenjenih za razvoj infrastrukture u turizmu, platilo oko 11,3 miliona dinara izradu „tehničke dokumentacije kanalizacije sanitarnih otpadnih voda i novog postrojenja za prečišćavanje sanitarnih otpadnih voda za Divčibare“.

Tehničku dokumentaciju, koja predstavlja skup svih dokumenata, projekata, elaborata, finansijskih analiza, pre 15 godina uradio je Saobraćajni institut CIP iz Beograda, a Ministarstvo je poklonilo Valjevu sa ciljem da se do 2010. godine investicioni projekat realizuje.

Međutim, umesto realizacije tehnička dokumentacija završila je u fioci gradske službe gde se i danas nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari