Kolubarske: Objekat na Trgu Živojina Mišića u Valjevu građen bez dozvole 1Foto: Kolubarske.rs

Republika Srbija je svoj udeo vlasništva objekta na Trgu vojvode Mišića, koji se nalazi nedaleko od Belog mosta i Grand hotela, prenela na grad Valjevo, piše portal Kolubarske.rs.

Ova informacija, je potvrđena redakciji Kolubarskih u Gradskoj upravi a ugovor o prenosu udela vlasništva, bez novčane naknade, je potpisan 18. oktobra.

Krajem juna ove godine odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o podnošenju predloga Vladi Republike Srbije da svoj udeo na objektu površine 140 metara kvadratnih u centru grada, čiji je korisnik Ministarstvo finansija, prenese na grad Valjevo.

Objekat je bio u vlasništvu grada Valjeva sa udelom od 23/140, a Republika Srbija sa udelom od 117/140 kvadratnih metara.

Obrazlažući razloge zbog čega Grad traži da bude sto posto vlasnik, član Gradskog veća Vladimir Mišković je rekao da objekat na Trgu vojvode Mišića predstavlja ruglo u centru grada, ali da lokalna uprava ne može da sanira oštećenja nastala u požaru jer nije u celini u vlasništvu Valjeva.

On je naveo da je važno da se tom objektu odredi namena, a „predlog je da bude nešto što je vezano za sve ustanove kulture”, kao i za ustanove koje imaju potrebu za izložbenim prostorom.

Međutim, objekat na Trgu vojvode Mišića, koji se nalazi u zoni zaštite kulturnih dobara u centru Valjeva, je izgrađen bez odobrenja za gradnju, te je neophodno uraditi ozakonjenje pre bilo kakvih radova na tom objektu koji je prošle godine oštećen u požaru.

Zato je Gradska uprava raspisala javnu nabavku – Izrada tehničke dokumentacije za potrebe ozakonjenja poslovnog objekta na Trgu vojvode Mišića. Procenjena vrednost nabavke je 833.000 dinara, a rok za podnošenje ponuda 30. novembar

Kolubarske: Objekat na Trgu Živojina Mišića u Valjevu građen bez dozvole 2
Foto: Kolubarske.rs

Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, prvobitna namena objekta je poslovna, u funkciji javnog prostora i administracije. U početku je u prostorijama objekta bila smeštena banka, a u poslednjoj deceniji u objektu je bio kafe bar. Sredinom januara 2021. godine desio se požar u kome je oštećen deo krovne konstrukcije sa crepom, deo međuspratne drvene tavanice i deo drvene stolarije, podsećaju Kolubarske.

„Investitor grad Valjevo je u svojoj nameri da ga privede prvobitnoj nameni, predvideo uređenje objekta za potrebe prostora za izložbene postavke iz oblasti kulture. Kako je postojeći objekat upisan u zemljišne knjige kao objekat izgrađen bez odobrenja za gradnju, potrebno je uraditi ozakonjenje”, navodi se u tehničkoj dokumentaciji.

Pored ostalog potrebno je izraditi izveštaj o zatečenom stanju objekta, elaborat mera koje je potrebno preduzeti na objektu da bi kvalitet radova u pogledu stabilnosti, odnosno sigurnosti bio zadovoljavajući pre izdavanja Rešenja o ozakonjenju poslovnog objekta, zatim potrebno je uraditi elaborat geodetskih radova i projekat zaštite od požara, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.